fbpx

Tienisté stránky solárneho boomu v Indii. Odpadu pribúda, likvidácia je nebezpečná

Najväčší solárny park na svete sa nachádza v indickej provincii Rádžasthán. Zdroj: X/Bluesap26

S rastúcim počtom solárnych elektrární vo svete postupne stúpa aj množstvo odpadu. To sa do roku 2050 podľa odhadov vyšplhá na niekoľko desiatok miliónov ton. Likvidácia ale často pripadá na nie príliš kvalifikovanú pracovnú silu, ktorá pri demontáži už nefunkčných panelov riskuje nepríjemné zranenia. Tento trend je v poslednej dobe rozšírený hlavne v Indii.

Jeden z najväčších solárnych parkov na svete sa nachádza niekoľko desiatok kilometrov od juhoindického mesta Bengalúr. V polopúštnej krajine funguje tretia najväčšia solárna farma s názvom Pavagada, ktorá má celkom 25 miliónov solárnych panelov na ploche 50 kilometrov štvorcových, píše portál The Guardian.

Podobne rozsiahlych solárnych fariem je v Indii celkom 11 a do roku 2026 ich má vyrásť ďalších 39. India touto výstavbou chce napĺňať svoj záväzok, ktorý mieri k zelenšej budúcnosti. Solárny boom nielen v Indii má však aj svoju tienistú stránku, ktorou je odpad, ktorý zo solárnych panelov vzniká.

„Hoci výrobcovia sľubujú, že životnosť týchto panelov sa šplhá na niekoľko desiatok rokov, ich degradácia nastáva oveľa skôr,“ hovorí pre The Guardian Atif Mirza, CEO spoločnosti Fusion Sprint Recycler, ktorá sa recyklácii odpadu zo solárnych elektrární venuje v indickom meste Uttarpradéš.

Tienisté stránky solárneho boomu

Solárne panely sa poškodzujú, napríklad počas inštalácie alebo prepravy. Do hry občas vstupujú aj tajfúny, a aj preto s indickými solárnymi ambíciami veľmi úzko súvisí veľké množstvo vyprodukovaného odpadu. Vzhľadom na to, že krajina do roku 2030 plánuje vyrábať asi 280 GW solárnej energie, nahromadí sa do tej doby asi 600-tisíc ton odpadov zo solárnych elektrární. Do roku 2050 by sa tento objem mal ešte 32-krát zvýšiť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie