fbpx

Lotyšsko nakúpi protilodné strely. Pobaltie kvôli Rusku posilňuje aj západnú hranicu

Zdroj: FOTO TASR - Barbora Vizváryová

Kvôli ruskej hrozbe posilňujú obranu svojich hraníc aj pobaltské krajiny – a nezameriavajú sa len na tie východné, ale aj na západné hranice. Lotyšsko oznámilo, že rozmiestni na brehoch Baltského mora protilodné zbrane. Ich nákup urýchlilo o päť rokov.

Z brehov rieky Daugava udržovala Moskva po desaťročia svoju moc. Neďaleko starej sovietskej základne hľadá posledných niekoľko rokov svoj pokoj rybár Ando. Minulosť miesta mu pripomína, že mier nemusí vydržať navždy. „Musíme sa poučiť zo svojej histórie. A musíme byť pripravení,“ nabáda. Vníma napätie, ktoré teraz čerí tunajšej vody. Aby vedel o krokoch Ruska, sleduje napríklad vysielanie kremeľskej propagandy, informuje portál ČT 24.

Lotyšsko, rovnako ako ostatné pobaltské štáty, úzkostlivo vnímajú vyhrážky zaznievajúce z Moskvy a obávajú sa návratu jej vplyvu. Posilňujú preto svoju bezpečnosť. Nielen na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom na východe, ale aj na pobreží Baltu. Vláda rozhodla o obstaraní a rozmiestnení protilodných striel v prepočte za tri miliardy korún, násobky investuje do stavby opevnenia a nákupu námorných dronov. Podľa expertov obranu regiónu zásadne posilnil vstup Fínska a Švédska do NATO.

„Zmenilo to geostrategický pohľad na celý región, to je jasné. Aj keď obe krajiny boli členmi EÚ, neboli v NATO a neboli integrované do obranných plánov,“ vysvetľuje riaditeľ Centra NATO pre strategickú komunikáciu v Rige Jānis Sārts. Pobaltie novo toľko nehrozí odstrihnutie od spojeneckých dodávok v prípade pozemného útoku z Ruska. Z Baltského mora je tak aliančné jazero.

Obmýva brehy deviatich krajín, z ktorých osem sú členovia NATO. Riziko odborníci ďalej vidia v Kaliningradskej oblasti. „Tam majú rozmiestnené raketové systémy, napríklad Iskandery, ktoré dostrelom pokrývajú celé Poľsko a až k Berlínu,“ upozorňuje poľský generál v zálohe Stanisław Koziej.

Pobaltie sa nespolieha len na spojencov, chystá prvé veľké investície do leta podfinancovanej protivzdušnej obrany a zvažuje kúpu prvých vlastných systémov, aby v kritickom pohraničí a na pobreží vydržal pokoj čo najdlhšie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie