fbpx

Mladí Slováci predstavili novú technológiu, sú jediní na svete

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik.com

Tím mladých inovátorov na čele s Tomášom Balogom predstavil typ technológie, vďaka ktorému sa dnes radia medzi jediných na svete. Vyvíjajú revolučný systém na čistenie vesmíru, informuje Startitup.

Spolupracujú nielen s ESA (Európskou vesmírnou agentúrou), ale aj so špičkovou slovenskou vedkyňou v oblasti astrobiológie a simulovaných misií na Mars – Michaelou Musilovou. Možno povedať, že vesmírna technologická spoločnosť Space scAvengers, so sídlom na Slovensku, predstavuje prelom v oblasti autonómie a inteligencie vesmírnych plavidiel.

Je to aj vďaka využívaniu umelej inteligencie a strojového učenia. Celý tím sa sústredí na vývoj tzv. multi-agentných autonómnych systémov.

„Naším hlavným cieľom je revolúcia v operáciách vesmírnych plavidiel prostredníctvom inovácií v AI, čím sa zvyšuje ich samostatnosť a efektivita,“ prezradil  Mgr. Tomáš Balog, PhD., generálny riaditeľ spoločnosti. „Vďaka našim technológiám môžeme zlepšiť spoluprácu medzi plavidlami v orbitálnych flotilách, čo prináša nové možnosti pre služby v oblasti orbitálneho servisu a vesmírnej dopravy.“

Satelity ako vesmírne roboty?

Idea Space scAvengers využíva princíp, kde každý satelit alebo vesmírna sonda je ako inteligentný robot. Tieto „roboty“ navzájom komunikujú, rozhodujú a vykonávajú úlohy bez potreby ľudských pokynov počas svojej misie. Toto tímové úsilie sa podobá na spoluprácu mravcov, ktorí spoločne prenášajú omrvinku, ktorá je omnoho väčšia ako oni sami.

Space scAvengers na vesmírnej konferencii. Zdroj: FB/ Space scAvengers.

Robotom alebo agentom vo vesmíre takýto prístup umožňuje opravovať satelity, odstraňovať vesmírny odpad či prenášať náklad, všetko autonómne. Space scAvengers už spolupracuje s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) na vývoji simulátora pre fázu testovania a overovania operácií.To umožňuje efektívnejšie plánovanie a vykonávanie komplexných misií.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie