fbpx

Čo znamená rozchod Babiša pre biznis? Babišová mala výnimočné postavenie

Na snímke Andrej Babiš s manželkou. Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák.

Andrej Babiš sa rozchádza so svojou manželkou, opustil ju po tridstiatich rokoch. Manželka zastupovala záujmy šéfa hnutia ÁNO vo zverenských fondoch, ktoré spravujú Agrofert a ďalšie majetky. Babiš ju ale mohol z orgánov fondov kedykoľvek odvolať, informuje Istream.sk.

Aký to bude mať následok?

Oznámený rozchod Andreja Babiša s Monikou Babišovou má vplyv na riadenie miliardových majetkov šéfa hnutia ÁNO. Napriek svojej mnohoročnej družke a neskôr manželke Babiš v posledných rokoch kontroloval zverenské fondy, pod ktoré spadá koncern Agrofert a jeho ďalšie investície.

Babišová mala tiež dôležitú úlohu v transakciách okolo Čapieho hniezda a nehnuteľností na juhu Francúzska. Keď Andrej Babiš v roku 2017 previedol svoje majetky do dvoch zverenských fondov, aby formálne vyhovel prísnejším pravidlám pre konflikt záujmov, stala sa Monika v oboch fondoch členkou rady protektorov, píšu Seznamzpravy.cz.

Ako takzvaný rodinný protektor mala Babišová navyše v tomto výbore výnimočné postavenie. Bez rodinného člena rada protektorov nemôže fungovať. Pokiaľ by s niečím nesúhlasil, má právo veta. Babišová tak plnila funkciu akejsi poistky na ovládanie Babišových majetkov.

„Protektori sú oprávnení nazerať do všetkých dokladov týkajúcich sa trustového fondu a požadovať od zverenského správcu ich predloženie rovnako ako podanie vysvetlenia týkajúceho sa výkonu správy trustového fondu či oznámenie ďalších informácií týkajúcich sa trustového fondu,“ píše sa v štatútoch, ktoré v roku 2020 zverejnil server iRozhlas.cz.

Práve na silnú úlohu Moniky ako rodinného protektora vo zverenských fondoch v minulosti upozornili audítori Európskej komisie, ktorí došli k záveru, že Babiš bol ako premiér v strete záujmov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie