fbpx

Demänovská ľadová jaskyňa sa po 200 rokoch roztopila. Bude sa stále volať ľadová?

Na fotke Demänovská ľadová jaskyňa. Zdroj: Slovakia.travel.

Jedna z najstarších jaskýň v Európe sa roztopila. Demänovská ľadová jaskyňa bola charakteristická najmä tým, že ju pokrývala trvalá vrstva ľadu. To je však minulosťou, po takmer 200 rokoch v jaskyni nenájdeme po ľade ani stopy, informuje Imeteo.sk.

„Akonáhle sa nevyskytujú chladné dlhotrvajúce zimy, jaskyňa sa nedostatočne prechladí. Keď aj napadne sneh, ten sa rýchlo roztopí, voda  kvapká do jaskyne a nestíha zamŕzať,“ hovorí pre TV Markíza Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň. To isté sa deje aj pri stále častejších silných dažďoch. Na to, aby sa ľad do jaskyne vrátil, by bolo potrebných veľa stabilných mrazivých zím a miernych nástupov jari.

Bude stále ľadová?

O tom, ako či sa jaskyňa bude volať rovnako, ale sa jej meno zmení ešte rozhodnuté nie je. Aktuálne sa diskutuje o tom, že sa vráti k svojmu starému názvu Čierna, píše Žilinak.sk. Napriek strate ľadu toto miesto zostáva pútavou turistickou atrakciou. Atmosféru umocňuje aj nové osvetlenie, ktoré zvýraznilo tie časti jaskyne, v ktorých predtým ľad nebol. Navštevníci majú o jaskyňu stále záujem, sprístupená preto bude od 15. mája.

V roku 2013 ľad siahal po vrch zábradlia. V roku 2016 klesol na úroveň chodníka. Dnes je úplne preč. Ľad sa stratil v priebehu 15 až 20 rokov, čo je z pohľadu starobylej jaskyne nepatrný okamih. Pre Slovensko je to však nenávratná strata jedného z našich najväčších prírodných unikátov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie