fbpx

Predčasný dôchodok bude od mája minulosťou. Ako to bude po novom?

Ilustračná fotografia. Zdroj: FREEPIK/shurkin_son

V predčasných dôchodkoch nastanú zásadné zmeny. Nárok na penziu po štyridsiatich odpracovaných rokoch bude mať menej ľudí. Novela zároveň upravuje aj percentá, o koľko sa bude predčasným penzistom krátiť penzia oproti riadnemu starobnému dôchodku. Pozmeňujúci návrh k novele zákona predložila na rokovaní koaličná poslankyňa Zdenka Mačicová.

Sociálna poisťovňa v závere minulého roka zažívala nápor ľudí. Slováci sa hrnuli do predčasného dôchodku. Na ten majú nárok po odpracovaní 40 rokov.  Znamená to, že odišli z práce v 57 alebo 58 rokoch.

Počet žiadostí vzrástol

Počet žiadostí o skorší starobný dôchodok medziročne vzrástol približne o 56 %. Kým v roku 2022 dostala Sociálna poisťovňa 14 360 žiadostí o predčasný starobný dôchodok, vlani ich bolo až 46 954.

Parlament najnovšie schválil novelu sociálneho poistenia, ktorá od 15. mája sprísňuje podmienky. Kto bude chcieť ísť do predčasného dôchodku podľa starých výhodných pravidiel, musí podať žiadosť najneskôr 14. mája.

Ako to bude po novom?

Po 40 odpracovaných rokoch by mala Sociálna poisťovňa odpočítavať nie doterajších 0,3 % za každý skorší odchod do predčasnej penzie, ale od mája už 0,5 % za mesiac. Tak je to v prípade, keď človek odchádza do penzie maximálne dva roky pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku.

Po novom sa 40 odpracovaných rokov ako podmienka nároku na predčasný dôchodok nahrádza potrebným odpracovaným obdobím, ktoré sa vypočíta ako rozdiel všeobecného dôchodkového veku za príslušný kalendárny rok a čísla 23. Číslo 23 preto, že ide o rozdiel medzi všeobecným dôchodkovým vekom (63 rokov) poistencov, ktorí odchádzali do dôchodku v roku 2023 – ide o ročník 1960 s 40 odpracovanými rokmi.

„Napríklad v prípade ročníka 1961, kde je dôchodkový vek 63 rokov a 2 mesiace bude na splnenie podmienky na predčasnú penziu potrebné získať 40 rokov a 2 mesiace,“ píše sa v pozmeňovacom návrhu.

Ročník 1962 pôjde do penzie po 40 odpracovaných rokoch a 4 mesiacoch. Ročník 1963 po 40 rokov a 6 mesiacoch a tak ďalej.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie