fbpx

Etiópia zmiernila pravidlá exportu kávy. Reformy sa dotknú aj ďalších komodít

Etiópia zmiernila pravidlá exportu kávy. Zdroj: Unsplash/Clint McKoy

Najväčší africký producent kávy upravil pravidlá umožňujúce zahraničným spoločnostiam nakupovať ju priamo od pestovateľov a spracovateľov. Krok prišiel ako posledný z reforiem liberalizácie trhu najväčšej východoafrickej ekonomiky. Etiópia kontroly zrušila aj pri ďalšom vyvážanom tovare.

Etiópia sa pýši tým, že je rodiskom kávy. Doteraz jej úrady vyžadovali, aby kupujúci, ako sú napríklad megaspoločnosti Starbucks, Volcafe, Louis Dreyfus, Olam International alebo Sucafina, nakupovali kávu výhradne od miestnych spoločností. Informáciu priniesla agentúra Bloomberg.

„Toto odvetvie bolo doteraz vyhradené výhradne miestnym investorom, ktorých štát chránil a podporoval,“ uviedla Hanna Arayaselassieová, šéfka etiópskej investičnej komisie. Úrady však podľa nej nezaznamenali, že by sa do tohto biznisu zapojilo toľko miestnych spoločností, ako očakávali.

„Podľa novej smernice budú mať nárok na povolenie zahraničných transakcií obchodníci, ktorí za posledné tri roky nakúpili kávu v hodnote najmenej 10 miliónov dolárov ročne,“ dodala Arayaselassieová.

Kontroly boli zrušené aj pri ďalších komoditách vrátane olejnín, strukovín, koží, hydiny a hospodárskych zvierat, nie však u hnojív, ktoré Etiópia stále dotuje.

Podľa etiópskeho úradu pre kávu a čaj sa v minuloročnej sezóne v krajine vypestovalo 833 000 ton kávy, čo z nej robí popredného pestovateľa na čiernom kontinente. Približne polovica tejto produkcie sa obvykle spotrebuje v krajine s približne 120 miliónmi obyvateľov.

V uplynulej sezóne Etiópia vyviezla kávové zrná v hodnote 1,3 miliardy dolárov, čo predstavuje až 40 % vývozných príjmov krajiny.

Etiópia teraz otvára ekonomiku prostredníctvom mnohých reforiem vrátane povolenia zahraničných investícií do finančných služieb a telekomunikácií, uzatvára Bloomberg.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie