fbpx

Že za záplavy v Dubaji môže očkovanie proti mrakom? Nie, zmena klímy, domnievajú sa odborníci

Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Zmetené diaľnice, tisíce zničených domov a zastavená prevádzka jedného z najrušnejších letísk sveta. Takto vyzerali záplavy v Spojených arabských emirátoch. Hoci extrémne počasie zodpovedá modelom, pred ktorými klimatológovia varujú už roky, začali sa špekulácie, či za búrku môže takzvaná vakcinácia mrakov. Odborníci však tvrdia, že na vine je zmena klímy.

Dažde sa začali v pondelok, nasledujúci deň zosilneli a v utorok večer spadlo v Dubaji 142 milimetrov zrážok. Dážď je v krajine zriedkavý, najmä v chladnejších mesiacoch. V dôsledku toho nie sú mnohé cesty a iné miesta odvodnené, čo pri silných dažďoch vedie k záplavám.

Ľudia sa okamžite začali zamýšľať nad tým, či katastrofálnu búrku, ktorá si vyžiadala najmenej 20 obetí na životoch, nemohla spôsobiť takzvaná „vakcinácia mrakov“ – proces, ktorý núti mraky produkovať viac zrážok vypúšťaním chemických látok alebo častíc soli do ovzdušia.

Spojené arabské emiráty používajú túto stratégiu už tri desaťročia. Očkovacia látka uvoľnená z lietadla spôsobuje, že kvapôčky hmly menia veľkosť a uvoľňujú sa ako dážď. Základnou zložkou chemikálie, ktorá údajne nemá negatívny vplyv na životné prostredie, je jemná soľ pokrytá oxidom titaničitým.

Meteorológovia pred „naočkovaním“ mrakov starostlivo monitorujú ich stav, aby dosiahli čo najlepší výsledok a správne načasovali dažde na čas, keď sú najviac potrebné. „Naše lietadlá používajú len prírodné soli a žiadne škodlivé látky,“ uviedlo v marci Národné meteorologické centrum SAE.

Podľa neho táto prax nemá nič spoločné so záplavami. „Počas tejto konkrétnej poveternostnej udalosti sme nevykonávali žiadne očkovanie mrakov. Podstata výsevu oblakov spočíva v tom, že sa zameriavame na oblaky v skoršej fáze, pred dažďom. Zapojenie sa do výsevu oblakov počas silnej búrky by sa ukázalo ako zbytočné,“ povedal vo štvrtok Omar Al-Jazid, zástupca riaditeľa centra.

Paradox: ľudia to spôsobili aj nespôsobili

Friederike Ottová, klimatologička z Imperial College London, uviedla, že s otepľovaním klímy sú zrážky na celom svete oveľa výdatnejšie, pretože teplejšia atmosféra dokáže zadržať viac vlhkosti. Povedala, že je zavádzajúce hovoriť o výseve mrakov ako o príčine výdatných zrážok.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie