fbpx

V Británii chýbajú lieky, situáciu zhoršil aj brexit

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/aleksandarlittlewolf)

Podľa britských lekárnikov je nedostatok niektorých liekov taký dramatický, že ohrozuje zdravie, dokonca aj životy pacientov s vážnymi ochoreniami. Sprístupňovanie nových liekov je navyše v Anglicku pomalšie ako v Európskej únii.

Nedostatok liekov je v Spojenom kráľovstve „novým normálom“, ktorý sa ešte zhoršuje v dôsledku brexitu, varuje správa zdravotníckeho think tanku Nuffield Trust. Dramatický nárast počtu nedostupných liekov v poslednej dobe spôsobil vážne problémy lekárom, lekárnikom, NHS aj pacientom, píše The Guardian.

Počet varovaní, ktoré farmaceutické spoločnosti vydali ohľadom hroziacich problémov so zásobovaním určitými prípravkami, sa viac ako zdvojnásobil zo 648 v roku 2020 na 1634 v minulom roku. Mark Dayan, hlavný autor správy a vedúci programu Brexit spoločnosti Nuffield Trust, uviedol: „Nárast nedostatku životne dôležitých liekov zo vzácneho na bežný je šokujúcim vývojom, ktorý by pred desiatimi rokmi očakával len málokto.“

Spojené kráľovstvo sa od minulého roka stretáva s veľkým nedostatkom liekov na liečbu ADHD, cukrovky 2. typu a epilepsie. Tri lieky na ADHD, ktorých bol nedostatok, sa mali vrátiť do bežného obehu do konca roku 2023, ale stále je ťažké ich získať. Šéfovia lekární varovali, že nedostatok niektorých liekov dosiahol takú úroveň, že ohrozuje zdravie, dokonca aj životy pacientov s vážnymi chorobami, informuje portál seznamzpravy.cz.

Británia sa v posledných rokoch stretávala s nedostatkom liekov kvôli pandémii koronavírusu, inflácii i vojne na Ukrajine. Problém ale výrazne zhoršil už odchod Británie z EÚ v roku 2020, uvádza sa v správe. Byrokracia po brexite prinútila niektoré firmy k tomu, aby úplne prestali dodávať do Spojeného kráľovstva. Podľa správy je navyše Spojené kráľovstvo oveľa pomalšie ako EÚ pri sprístupňovaní nových liekov.

Kráľovská farmaceutická spoločnosť, ktorá zastupuje lekárnikov, vyzvala ministrov, aby zmenili zákon a umožnili komunitným lekárnikom obchádzať nedostatok liekov tým, že budú pacientom vystavovať mierne odlišné recepty, ako to už robia ich kolegovia v nemocniciach.

„V súčasnej dobe platí, že pokiaľ je k dispozícii tekutá verzia lieku, ale boli predpísané tablety, ktoré nie sú na sklade, lekárnik nemôže tekutú verziu poskytnúť,“ povedal James Davies, riaditeľ spoločnosti pre Anglicko. Pacienti sa tak často musia vrátiť k svojim lekárom pre nový recept, čo odďaľuje prístup k liekom a zaťažuje tamojších praktických lekárov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie