fbpx

VIDEO a FOTO: Katastrofa pre Dánov vyvrcholila: Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy

Na snímke vonkajšia stena historickej budovy burzy padá v centre dánskej metropoly Kodaň vo štvrtok 18. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Hlavná fasáda historickej budovy Kodanskej burzy, ktorú v utorok zachvátil požiar, sa dnes popoludní zrútila, uviedol hovorca dánskych hasičov. Napriek posilňovaniu a pokusom stabilizovať ohorené nosné steny sa polovica z nich zrútila.

Požiar vážne poškodil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o vysokú vežu a veľkú časť strechy. Pri dnešnom zrútení fasády nebol nikto zranený, informovali dánske noviny Jyllands-Posten.

Budova burzy Börsen v centre dánskeho hlavného mesta, ktorá začal horieť v utorok asi o 7.30 ráno, prišla aj o hlavnú fasádu. Oheň vychádzal spod medenej strechy budovy. Na likvidáciu požiaru bolo nasadených viac ako 100 hasičov. Požiar sa im podarilo dostať pod kontrolu asi okolo 16.00 hodiny popoludní, stále ho však neuhasili. S ohňom tak bojovali aj počas stredy.

​Padla aj ikonická veža

Hneď v prvý deň padla za obeť ohňu ikonická vyše 50-metrová špirálová veža budovy. Vo štvrtok asi o 17.00 hodine sa následkom požiaru zrútila aj ďalšia časť, a to hlavná fasáda budovy.

„Práce pokračujú… Uhasili sme niekoľko malých požiarov v budove, predovšetkým v jej suteréne. Práca na stabilizácii voľne stojacich vonkajších múrov bude pokračovať počas väčšiny dňa. Očakávame, že na mieste požiaru zotrváme ešte najmenej jeden ďalší deň,“ uviedli záchranné zložky na sociálnej sieti X.

Kodanská polícia uviedla, že do pondelka zostanú neprístupné viaceré ulice v okolí Börsenu. Požiar vypukol pod medenou strechou budovy, ktorá práve prechádzala rekonštrukciou pred oslavami 400. výročia jej postavenia. Príčina požiaru nie je známa. Kodanská polícia v stredu oznámila začatie vyšetrovanie. „Je to zložitý proces a môže trvať niekoľko mesiacov, kým nájdeme odpoveď,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Börsen leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre Kodane neďaleko parlamentu Christiansborg a ide o jednu z najznámejších kodanských pamiatok. Budova je postavená v holandskom renesančnom štýle a z veľkej časti bola dokončená v roku 1625. Burza v budove nesídli od roku 1974. Pamiatkovo chránený objekt slúži ako sídlo Dánskej obchodnej komory a nachádzala som v ňom rozsiahla zbierka umenia.

Pred zničením sa podarilo zachrániť stovky umeleckých diel. Riaditeľ Dánskej obchodnej komory Brian Mikkelsen uviedol, že sa podarilo nájsť aj v podstate nedotknutú vrchnú časť zrútenej veže, ktorá mala tvar prepletených chvostov štyroch drakov. „Dáva nám to nádej. Pretože bude znovu zdobiť naše krásne pracovisko a Kodaň,“ uviedol Mikkelsen.

Na snímke vonkajšia stena historickej budovy burzy padá v centre dánskej metropoly Kodaň vo štvrtok 18. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP
Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Približne polovica budovy zo 17. storočia však ľahla popolom, konštatoval šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen s tým, že nasadených bolo vyše 130 hasičov. Budovu známu v súčasnosti ako Börsen dal postaviť dánsky kráľ Kristián IV. Budovali ju v rokoch 1619 – 1640. Je to jedna z najstarších a najznámejších pamiatok Kodane. Bola renovovaná v rámci osláv 400. výročia svojho vzniku. Zdroj: FOTO TASR/AP
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie