fbpx

V Nemecku našli 161 detí unesených na Ukrajine. Ako sa tam dostali, nie je jasné

Dôsledky vojny v Kyjeve Foto: Reuters

Nemeckej a ukrajinskej polícii sa na území spolkovej republiky podarilo vypátrať 161 unesených ukrajinských detí, uviedol šéf ukrajinskej polície Ivan Vyhivskyj. Podľa webu Ukrajinska pravda sa tak vyjadril pri stretnutí so šéfom Spolkového kriminálneho úradu Holgerom Münchom v Berlíne.

„Vďaka našej spolupráci s nemeckými orgánmi činnými v trestnom konaní pri dokumentovaní ruských vojnových zločinov, konkrétne deportácií a núteného vysídlenia ukrajinských detí, bola zistená poloha 161 ukrajinských detí v Nemecku, ktoré boli hľadané ako nútene vysídlené,“ povedal Vyhivskyj.

Ako sa deti do Nemecka dostali, ani či tam žili v ruských rodinách, zatiaľ médiá neoznámili, informuje portál idnes.cz.

Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská na konci februára uviedla, že Rusi za dva roky vojny proti Ukrajine odvliekli okolo devätnástich tisíc detí, ďalších 528 pripravili o život a najmenej 1 230 zranili. Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal vlani 17. marca zatykač na ruského prezidenta Vladimíra Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Ľvovovú-Belovovú kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska.

Moskva popiera, že by ruskí vojaci útočili na civilistov a civilné ciele, nieto aby sa dopúšťali vojnových zločinov, hoci fakty hovoria o opaku. Podľa vyjadrenia vysokého komisára OSN z konca minulého roka vo vojne na Ukrajine prišlo o život viac ako desaťtisíc civilistov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie