fbpx

Rusi v zahraničí čelia ťažkostiam. Lotyšsko aj Fínsko pritvrdzujú a kritikov Putina nerozlišujú

Ilustračná foto. FOTO TASR - Martin Baumann

Z Ruska odišli podľa odhadov desaťtisíce ľudí, ktorí nesúhlasia s vojnou na Ukrajine alebo sa chcú vyhnúť mobilizácii. Opustiť vlasť je pritom pre Rusov čoraz ťažšie. Pobaltské štáty aj Fínsko totiž postupne uzatvárajú hraničné priechody a sprísňujú legislatívu. Dopady pociťujú aj kritici ruského režimu.

Medzi Rusov, ktorí od začiatku odsudzujú ruskú agresiu proti Ukrajine, patrí aj Anton Dolin. V rodnom Petrohrade mu za to hrozí pätnásť rokov väzenia. Utiekol po tom, čo mu niekto označil dvere bytu znakom Z, čo je symbol invázie. „Vyhlásili o mne, že som zahraničným agentom. To znamená, že som nepriateľom štátu,“ konštatoval disident.

Dolin našiel útočisko v lotyšskej Rige, kde pôsobí ako novinár exilového ruského servera Meduza. „Doma som prenasledovaný. Tu mám ale aj pocit, že som podozrivým nepriateľom aj tohto štátu,“ sťažuje sa Dolin.

Prísne pravidlá dopadajú aj na disidentov

Lotyšsko voči Rusom všeobecne pritvrdzuje kvôli obave zo silného vplyvu Kremľa na tunajšiu menšinu, pričom neúmyselne komplikuje život aj utečenému kritikovi Putinovho režimu. Dolinova rodina v krajine nedostala povolenie na pobyt a nemôže legálne pracovať, a tak musí opäť kočovať, informuje v reportáži portál ČT 24.

„Pokúsime sa dostať schengenské vízum a odsťahovať sa do inej krajiny, predpokladám, že do západnej Európy,“ uviedol Dolin.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie