fbpx

Keď nie vláda, prispejeme my. Slováci za jeden deň vyzbierali obrovskú sumu na muníciu pre Ukrajinu

Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup potrebnej munície pre Ukrajinu. Zdroj: Munícia pre Ukrajinu

V utorok začala slovenská zbierka pre Ukrajinu pod názvom „Keď nie vláda, posielame my“. Doteraz sa vybralo vyše 800 000 eur a peniaze raketovo pribúdajú aj naďalej. Ako uvádzajú organizátori, ich cieľ je vyzbierať jeden milión eur. Prvý míľnik, ktorý si určili vo výške 250-tisíc eur prekonali za trinásť hodín.

Slovenskí občianski aktivisti v utorok začali finančnú zbierku na podporu českej iniciatívy nákupu munície pre Ukrajinu. Akcia pod názvom „Keď nie vláda, posielame my“ vznikla kvôli tomu, že kabinet Roberta Fica sa do českého programu nezapojí. Zbierku podporil napríklad Michael Kocáb, bývalá diplomatka a herečka Magda Vášáryová alebo účastník Slovenského národného povstania počas druhej svetovej vojny Otto Šimko.

Prvým stanoveným míľnikom zbierky bola čiastka 250 000 eur, celkovo by organizátori chceli vybrať cez milión eur. Do popoludnia viac ako 2300 darcov poslalo vyše 170 000 eur. Aktuálne je darcov 11 489 a vyzbieralo sa cez 800 tisíc eur. 

„S odmietnutím pomôcť vojnou zmietanému susedovi sa odmietame zmieriť. Poďme ukázať, že o tom nerozhodujú iba oni. Sme presvedčení, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Sme si istí, že my, obyvatelia a obyvateľky Slovenska, pomôcť chceme a dokážeme,“ napísali autori výzvy.

„Pridajme sa k iniciatíve českej vlády. Občianskou zbierkou dokážme, že Slovensko nie je zbabelé a stojí na správnej strane dejín. Pomôžeme Ukrajine aj napriek našej proruskej vláde, buďme spolu odvážni“ vyzývajú organizátori na svojom webe.

Súčasná slovenská vláda zastavila vojenskú pomoc Ukrajine po svojom minuloročnom nástupe do úradu, komerčné dodávky však naďalej podporuje. Napadnutej krajine plánuje kabinet pomáhať už len napríklad humanitárne či odmínovacími systémami. Na jeden stroj sa predtým na Slovensku zložili ľudia a inštitúcie v zbierke.Podľa českého premiéra Petra Fialu má Česká republika pre Ukrajinu zazmluvnených 180 000 kusov delostreleckej munície, na ďalších kusoch sa pracuje. Prezident Petr Pavel vyhlásil, že je možné pre Ukrajinu zakúpiť vyše milióna kusov munície v mimoúnijných štátoch.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie