fbpx

Duel medzi predsedom vlády a prezidentom. Chorváti volia parlament, obchody sú zatvorené

Na snímke vľavo chorvátsky premiér Andrej Plenkovič volí vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb a vpravo chorvátsky prezident Zoran Milanovič vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

V Chorvátsku sa začína hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách. Proti sebe stoja vládnuce stredopravé Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) a koalícia strán neformálne vedená prezidentom Zoranom Milanovičom a jeho Sociálnodemokratickou stranou (SDP). Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h a zatvoria sa o 19.00 h.

Voľbám predchádzala búrlivá kampaň, ktorú podnietilo súperenie medzi premiérom Andrejom Plenkovičom a prezidentom Milanovičom.

Milanović, ktorý sa nebojí používať nevyberané urážky voči svojim politickým oponentom, zostáva v prieskumoch verejnej mienky najpopulárnejším politikom v krajine. Naopak, Plenković, najdlhšie slúžiaci premiér v histórii Chorvátska, je vnímaný ako zdržanlivý a skôr technokratický.

Voľby do 151-členného Saboru sa konajú približne dva mesiace pred očakávaným riadnym termínom. Parlament jednomyseľne schválil predčasné hlasovanie po protivládnych protestoch opozície, ktorá obviňuje kabinet z korupcie a nesúhlasí s vymenovaním kontroverzného sudcu za generálneho prokurátora.

Prezident Milanović bezprostredne po vyhlásení volieb šokoval politickú scénu krajiny oznámením, že povedie kandidátku Sociálnodemokratickej strany (SDP), ktorej bol dlhoročným predsedom. To mu následne zakázal ústavný súd, ktorý uviedol, že ak chce hlava štátu kandidovať alebo viesť kampaň v parlamentných voľbách, musí najprv odstúpiť z funkcie prezidenta. Milanovič to však odmietol s tým, že odstúpi až po prípadnom volebnom víťazstve.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie