fbpx

Pre Slovensko je dôležité, aby pomoc pre Ukrajinu bola bilaterálnou vecou, vyhlásil premiér

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a splnomocnenec vlády pre sociálny dialóg Vladimír Faič prichádzajú na 28. rokovanie Vlády SR v Bratislave 17. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Na nadchádzajúcom mimoriadnom summite Európskej rady je pre Slovensko najdôležitejšia garancia, že vojenská pomoc Ukrajine je vecou bilaterálneho charakteru. Vyhlásil to v stredu na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na summite neočakáva nijaké prekvapenia.

Premiér pripomenul, že summit, ktorý sa uskutoční 17. a 18. apríla, sa bude venovať predovšetkým problematike jednotného trhu a konkurencieschopnosti, ale aj situácii na Blízkom východe a Ukrajine.

Pre Slovensko bude dôležitou témou predovšetkým dvojaká kvalita potravín, na ktorú treba podľa premiéra upozorňovať. „Nevidíme dôvod na to, aby občania Slovenskej republiky boli občanmi druhej kategórie,“ povedal Fico.

Premiér tiež mimoriadne víta myšlienku, ako pomôcť priemyslu a hospodárstvu v Európskej únii v kontraste s cieľmi v oblasti klimatických zmien. „Green deal je neudržateľný. To všetci vieme,“ povedal Fico s tým, že bude podporovať všetky rozumné kroky, ktoré budú limitovať podľa neho nezmyselné klimatické ciele.

V súvislosti s Ukrajinou sa na summite bude rokovať i o dodaní systémov protivzdušnej obrany. Premiér pripomenul, že Slovensko Ukrajine už nemá čo dať. Zároveň kritizoval predchádzajúcu vládu, že Ukrajine poskytla systém S-300. Uviedol, že on by tak nikdy neurobil. Ak však budú na summite predložené ustanovenia, ktoré hovoria o tom, že takáto podpora je vecou bilaterálnou, Fico ich nebude atakovať.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie