fbpx

Pacienti s hemofíliou môžu vďaka pokroku v medicíne žiť plnohodnotne. Až tretina z nich sú deti

Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/DPA, Jaroslav Novák

Na Slovensku žije s týmto ochorením viac ako 700 pacientov a až tretina z nich sú deti. Vďaka modernej vede a pokroku v medicíne môžu dnes pacienti s hemofíliou a inými vrodenými krvácavými poruchami žiť kvalitný a plnohodnotný život a majú čoraz lepšiu perspektívu do budúcnosti. Aj to je odkaz Svetového dňa hemofílie, ktorému v kalendári každoročne patrí 17. apríl.

Pacienti s hemofíliou môžu v súčasnosti vďaka modernej vede a pokroku v medicíne žiť kvalitný a plnohodnotný život. Poukázalo na to Slovenské hemofilické združenie pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa dňa hemofílie. Na podporu pacientov s ochorením sa viacero budov a monumentov na Slovensku rozsvieti načerveno.

„Hemofília je vrodené nevyliečiteľné ochorenie, ktoré sa prejavuje poruchou zrážanlivosti krvi. Na Slovensku žije s týmto ochorením viac ako 700 pacientov. Až tretina z nich sú deti. Vďaka modernej vede a pokroku v medicíne môžu dnes pacienti s hemofíliou a inými vrodenými krvácavými poruchami žiť kvalitný a plnohodnotný život a majú čoraz lepšiu perspektívu do budúcnosti,“ priblížilo združenie.

V súčasnosti liečba hemofílie spočíva najmä v nahradení chýbajúceho koagulačného faktora v krvi. Uskutočňuje sa aplikáciou koncentrátu koagulačného faktora, ktorý sa podáva intravenózne priamo do žily pacienta. „Už existuje možnosť liečby u niektorých pacientov aj tzv. nefaktorovou (nesubstitučnou) liečbou. Okrem nej sa v budúcnosti otvára možnosť aj génovej terapie,“ doplnilo združenie.

V našej krajine žije aktuálne 3 230 pacientov, ktorým bola diagnostikovaná vrodená krvácavá porucha, z nich má 622 pacientov hemofíliu A, 95 pacientov hemofíliu B, 790 pacientov von Willebrandovu chorobu a 1 723 pacientov majú vzácne vrodené krvácavé poruchy (poruchy fibrinogénu, nedostatok koagulačných faktorov V, VII, XI, XIII, vrodené poruchy trombocytov).

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie