fbpx

Američania zaplavili záložne a zbavujú sa zlata. Dôvodom je jeho rekordná cena

Ilustračné foto. Zdroj: Pexels

Vysoká cena zlata je pre mnohých jeho majiteľov jasným signálom, že práve dozrel čas jeho speňaženia. Pre Američanov je totiž ťažké ignorovať rekordné ceny komodity, ktoré sa minulý týždeň vyšplhali nad 2 400  dolárov (asi 2250 eur) za trojskú uncu. Pre iných je to skôr zúfalý krok, ako získať peniaze potrebné na účty a prenájom. Klenotníctva a záložne po celej krajine zaznamenávajú príliv predajcov.

Investori a obchodníci s kovmi sa stále nemôžu zhodnúť, čo presne stojí za raketovým nárastom ceny zlata. V záložni King Gold & Pawn v newyorskom Brooklyne je to zákazníkom jedno. Chcú len predávať. „Ľudia zlato používajú ako bankomat, ktorý nikdy nemali,“ hovorí jeho majiteľ Gene Furman. V jeho obchode je počet ľudí, ktorí predávajú či zakladajú zlaté šperky, v porovnaní s februárom, keď ceny komodity začali rásť, trikrát vyšší.

Medzi zákazníkmi je aj tridsaťročný IT špecialista Branden Sabino, ktorý minulý týždeň predal zlatý náhrdelník a zlatý prsteň. „Ceny sú vysoké a ja potrebujem hotovosť,“ hovorí Američan. Dodáva, že vzhľadom na rastúce náklady na nájom, potraviny a poistenie auta aj preto, že nemá žiadne úspory, pre neho iná možnosť neexistuje. Ďalšia zákazníčka nedávno zastavovala náramok, aby splatila účty za plyn. Niečo také urobila podľa svojich slov prvýkrát. „V prípade potreby ale prídem znova,“ hovorí.

Zlato ako bezpečie

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie