fbpx

Čínske hospodárstvo v prvom štvrťroku predbehlo očakávania. Označujú ho ako „dobrý štart do nového roka“

Ilustračné foto. Zdroj: X/China Focus

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) v tomto prvom štvrťroku medziročne stúpol o 5,3 percenta a predčil tak očakávania. Analytici agentúry Reuters očakávali rast 4,6 percenta. Peking si na tento rok stanovil cieľ rastu HDP okolo piatich percent.

S odvolaním sa na čínske štatistiky to v utorok uviedla agentúra AFP. Analytici agentúry Reuters očakávali rast 4,6 percenta. V porovnaní so štvrtým štvrťrokom HDP vzrástol o 1,6 percenta.

Čína má po Spojených štátoch druhú najväčšiu ekonomiku na svete. Najnovšie štatistiky môžu Peking upokojiť v čase krízy na domácom trhu s nehnuteľnosťami. Nad očakávania dobré výsledky a oživenie ekonomiky môžu pomôcť aj tvárou v tvár rastúcej zadlženosti regionálnych vlád, píše Reuters.

Napriek ťažkostiam čínskeho hospodárstva po pandémii covidu-19 si Peking pre tento rok stanovil cieľ, ktorým je rast HDP okolo piatich percent.

Čína vlani rovnaký rastový cieľ splnila, ale zopakovať ho bude ťažké. Minuloročnému rastu totiž štatisticky napomohla nižšia porovnávacia základňa z roku 2022, kedy čínsku produkciu pridusila striktné pravidlá Zero Covid.

Štatistický úrad označil údaj za prvý štvrťrok za dobrý štart do nového roka. Analytici sú v hodnotení opatrnejší.

„Údaj o HDP je v súlade s naším očakávaním. Ekonomika v prvom štvrťroku bola ťahaná skôr nízkonákladovou priemyselnou výrobou a vývozom, respektíve cenou za objem. To bude hnacím motorom tohtoročnej ekonomiky, ale v dlhodobom horizonte by to mohlo vytvárať tlak na zisky podnikov. Medzitým sa zväčšil rozdiel medzi reálnym a nominálnym HDP, čo odráža, že je naliehavo nutné riešiť problémy na strane dopytu,“ povedal Reuters analytik Tchao Čchuan z pekinskej spoločnosti Soochow Securities.

„Nedávne hospodárske oživenie bolo ťahané vývozom. Myslím, že ide o dvojrýchlostnú ekonomiku. Domáci dopyt je stále slabý, ale vývoz je dobrý. To bude pravdepodobne pokračovať aj v druhom štvrťroku, takže ekonomike by sa malo v prvej polovici roka viesť relatívne dobre,“ domnieva sa analytik Raymond Yeung zo spoločnosti ANZ.

„Aj keď pokiaľ ide o tú druhú, bude záležať na hospodárskej politike. Ak sa vláda opäť zameria na reformy, náš odhad pre druhý polrok by bol pomerne konzervatívny. Podľa našej prognózy by ekonomika mala v tomto roku rásť o viac ako 4,5 percenta, čo je však stále menej ako vládna prognóza päť percent,“ dodáva.

Priemyselná výroba v marci podľa štatistikov medziročne vzrástla o 4,5 percenta, čo bol pomalší rast, než očakávali niektorí analytici. Maloobchodné tržby tiež zaostali za odhady, keď stúpli o 3,1 percenta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie