Množstvo domácností má problém: Toto sú posledné rozbory vzoriek vody zo studní

Na snímke pracovníčka analyzuje vzorky vody v laboratóriu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti(BVS) počas bezplatnej analýzy vzoriek vody zo studní pri príležitosti Dňa vody v Bratislave v piatok 22. marca 2024. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák, František Iván

Mnohé domácnosti na Slovensku čerpajú vodu z vlastnej studne a ani len netušia, že si tým môžu pomaly ubližovať. Posledné rozbory vzoriek vody priniesli takéto znepokojujúce výsledky.

Pri príležitosti Svetového dňa vody (22. marec) Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spolu s regionálnymi úradmi pravidelne poskytuje bezplatné orientačné laboratórne vyšetrenie vody z domácich studní. To je zamerané na ukazovatele dusičnany a dusitany, ktorých prekročené hodnoty môžu predstavovať riziko pre zdravie dospelých ľudí, ale predovšetkým pre deti.

ÚVZ SR teraz na svojej stránke zverejnil výsledky, ktoré nie sú ani zďaleka dobré.

Približne tretina domácností nad limit

Dusičnany a dusitany sú dlhodobým problémom na Slovensku, pričom prekročené limity sú pravidelne zistené približne pri tretine domácností. Podobne dopadli aj tohtoročné rozbory.

Z celkových 5 535 analyzovaných vzoriek bol počet prekročených dusičnanov v 1 272 vzorkách a počet prekročených dusitanov v 62 vzorkách. Najhoršie je na tom Nitriansky kraj, kde až polovica vzoriek odhalila zvýšené hodnoty.

Dusičnany samy o sebe nie sú nebezpečné, pretože sa vyskytujú všade okolo nás. Bežne sa vyskytujú v potravinách či v pitnej vode ako prirodzená zložka v rámci kolobehu dusíka v životnom prostredí. Problémom je ich zvýšená hodnota.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie