fbpx

Vedci odhalili mrazivú praktiku našich európskych predkov. Otrasný spôsob smrti využíva mafia

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook - Slovenská akadémie vied. repro foto Slovenská archeologická spoločnosť SAV

Zdá sa, že vraždenie obetí metódou „incaprettamento“, teda priviazanie krku k nohám ohnutým za chrbtom, bolo tradíciou vo veľkej časti neolitickej Európy. Nová štúdia identifikovala vyše tucet takýchto vrážd v priebehu viac ako 2-tisíc rokov.

Štúdia vznikla po opätovnom preskúmaní starovekého hrobu, ktorý bol objavený pred viac ako 20 rokmi v Saint-Paul-Trois-Châteaux pri Avignone v južnom Francúzsku. Hrobka predstavuje jamu, kde sa skladovalo obilie a boli v nej uložené pozostatky troch žien, ktoré tam boli pochované približne pred 5 500 rokmi.

Nová štúdia reinterpretuje v časopise Science Advances polohu dvoch kostier a naznačuje, že tieto osoby boli úmyselne zabité: najprv zviazaním spôsobom nazývaným „incaprettamento“ a potom pochovaním za života, možno pri poľnohospodárskom rituáli.

Vedúci autor štúdie Eric Crubézy, biologický antropológ z Univerzity Paula Sabatiera v Toulouse vo Francúzsku, pre Live Science uviedol, že hrob mal veľa poľnohospodárskej symboliky. Poznamenal, že drevená konštrukcia postavená nad ňou bola v čase slnovratu zarovnaná so slnkom a že v blízkosti sa našlo niekoľko rozbitých kameňov na mletie obilia.

Výskumníci chceli preskúmať myšlienku ľudských obetí v Saint-Paul-Trois-Châteaux. Našli dôkazy o 20 pravdepodobných prípadoch obetných vrážd s použitím metódy incaprettamenta na 14 neolitických (nová doba kamenná) lokalitách z obdobia 5400 až 3500 rokov pred našim letopočtom. Našli tiež dokumenty opisujúce mezolitické (stredná doba kamenná) skalné umenie v jaskyni Addaura na Sicílii, ktoré vzniklo v období 14-tisíc až 11-tisíc rokov pred naším letopočtom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie