fbpx

Len Netanjahu má záujem na eskalácii. Irán je racionálny hráč, tvrdí analytik

Izraelský vojak kráča k tankom v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy na juhu Izraela vo štvrtok 11. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Blízky východ je nebezpečne blízko k otvorenej vojne medzi Izraelom a Iránom. Židovskému štátu sa síce podarilo zastaviť víkendovú paľbu rakiet a dronov, ale teraz sa ukáže, aká silná bude jeho odpoveď. Aké sú jeho možnosti? A komu by eskalácia pomohla? O odpovediach sme sa v podcaste Context rozprávali s analytikom Josefom Krausom, ktorý sa dlhodobo venuje Iránu.

Sobotňajší nálet viac ako troch stoviek bezpilotných lietadiel a balistických rakiet sa môže zdať ako bezprecedentná iránska agresia, ale možno ho chápať aj ako snahu Teheránu otupiť náskok. Irán útok ohlásil dlho vopred; jeho šachy a rakety nespôsobili väčšie škody.

Podľa blízkovýchodnej logiky nemal na výber – musel si zachovať tvár po izraelskom útoku na konzulát v Damasku, pri ktorom zahynul vysokopostavený generál Revolučných gárd.

„Irán by vyzeral ako slabý aktér, ak by nechal Izrael, aby mu všetko prešlo. Izrael už v uplynulých mesiacoch uskutočnil niekoľko útokov proti Iráncom alebo predstaviteľom Hizballáhu a nedošlo k žiadnej reakcii. Teraz sa to zrátalo a Irán uskutočnil demonštratívny odvetný útok,“ vysvetľuje Josef Kraus, ktorý je vedúcim Katedry bezpečnostných a strategických štúdií na Fakulte sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne.

Obe strany by tak mohli byť spokojné a urobiť krok späť. „Irán sa teraz môže biť do pŕs, že uskutočnil najväčší útok na štát Izrael za posledné desaťročia. Izrael sa môže biť do pŕs, že má absolútne vynikajúci systém protivzdušnej obrany a dokáže zabezpečiť stopercentnú bezpečnosť svojich občanov. Toto je posolstvo, ktoré môže Benjamin Netanjahu predať domácemu publiku,“ myslí si Kraus.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie