fbpx

Ruský útok ju pripravil o nohy, ale 12-ročná Ukrajinka aj tak zabehla Bostonský maratón

Dievča bežalo 5-kilometrový beh s protézami na Bostonskom maratóne. Zdroj: X/Rubryka - Solutions from Ukraine, ≡ 洒 脱 ≡

Hoci sa Bostonského maratónu každoročne zúčastňujú desaťtisíce bežcov, tento rok sa pozornosť sústredila na jedno 12-ročné dievča, ktoré v sobotu bežalo päťkilometrový beh. Ukrajinka Jana Stepanenko chcela získať peniaze na protézu nohy pre zraneného vojaka. Dôležitejšou časťou jej príbehu však je, že ju ona sama potrebuje na obe nohy.

Bolo to 13. apríla 2022, keď ruské rakety dopadli na železničnú stanicu v ukrajinskom Krematorsku. Zabili 61 ľudí a 121 zranili. Medzi nimi aj Stepanenko a jej rodina. Matka prišla o jednu nohu, dievča o obe. Len jej brat vyviazol bez zranení.

Rodine sa však podarilo dostať do Spojených štátov a dievča sa podrobilo rehabilitácii v San Diegu. Pred rokom dostala bežecké protézy a začala opäť športovať. „Najprv som sa bála, ale keď sa mi podarilo trochu behať, prepadli ma emócie,“ spomína na prvé chvíle s náhradnými končatinami.

Odvtedy sa podrobuje rehabilitácii v Národnom centre Nezničiteľní vo Ľvove. V septembri sa zúčastnila na Ľvovskom polmaratóne a spolu s ďalšími pacientmi centra zabehla symbolickú „Míľu nepremožiteľnosti“ na 70 metrov.

Do Bostonu ju pozvala nadácia One World Strong, ktorú v roku 2017 založili tí, čo prežili bombový útok na maratóne, a ktorá pomáha obetiam terorizmu a vojnových konfliktov.

Stěpaněnková trénuje na päťkilometrové preteky už dva mesiace štyri dni v týždni. „Mám trochu strach, ale moja rodina ma vždy podporuje. Chcem inšpirovať ostatných, dospelých aj deti.“

Chcela tiež vyzbierať peniaze na bežeckú protézu pre Oleksandra Rjasného, ktorý od roku 2011 slúži v ukrajinskej armáde. Nohu mu odtrhol výbuch počas obrany Záporožia v septembri minulého roka. S pomocou protézy by sa chcel vrátiť k službe a k svojmu obľúbenému koníčku.
„Som šťastný, že môžem opäť chodiť a behať,“ zopakoval Štěpánek.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie