fbpx

Hroznú zrážku autobusov pri Brne zavinil vodič. Jazdil príliš rýchlo, zranilo sa 76 cestujúcich

Snímka z miesta tragickej udalosti na D2. Zdroj: FACEBOOK/Události Brno

Policajti uzavreli tragický prípad zrážky autobusov, pri ktorej sa vlani v lete na diaľnici D2 pri Brne zranilo 76 zahraničných cestujúcich. Spôsobil ju vodič autobusu, ktorý jazdil príliš rýchlo a nedodržal bezpečnú vzdialenosť. Trestné konanie sa nezačalo, pretože vinník nehody zomrel.

Vyšetrovatelia prípad riešili ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti. „Príčinou nehody bola stanovená neprimeraná rýchlosť s nedodržaním bezpečnej vzdialenosti. Vodič má vždy jazdiť tak, aby bol schopný zastaviť,“ povedal pre portál idnes.cz policajný hovorca David Chaloupka.

Nešlo o technickú závadu ani zdravotnú indispozíciu, s čím pracovali iné vyšetrovacie verzie. Keďže vinník nehody zomrel, policajti prípad odložili pre neprípustnosť trestného stíhania.

Nehoda sa odohrala 17. júla v horúcom popoludní na treťom kilometri diaľnice D2 pri Rebešoviciach v smere na Brno, pred zjazdom k nákupnému centru Olympia. Diaľkový autobus menšej spoločnosti zozadu narazil do autobusu spoločnosti Flixbus, ktorý smeroval z Maďarska.

V autobusoch cestovali len cudzinci a zranenia utrpelo 76 ľudí 25 národností vrátane Nigérijčanov a Venezuelčanov. Štrnásť z nich utrpelo vážne zranenia a zomrel len vodič, ktorý zrážku spôsobil.

„Bolo to stresujúce, počet zranených bol vyšší ako počet záchranárov, pre posádku to bolo ťažké. Na mieste zasahovalo celkovo 26 záchranárskych vozidiel, na pomoc nám prišli aj záchranári z Vysočiny a Olomouckého kraja. Pacientov sme označili kartičkami s menami, nemocnicou, do ktorej smerovali, a pravdepodobným zranením a jeho závažnosťou,“ opísal vtedy záchranár Lukáš Dvořáček.

Radek Miškařík z veliteľstva juhomoravských hasičov v Zábrdoviciach v Brne uviedol, že zásah bol pre neho po sedemnástich rokoch služby úplne novou skúsenosťou.

„Keď som to videl prvýkrát, bolo to, akoby som videl zábery z Ukrajiny, keď padá raketa a je tam obrovské množstvo zranených a krvácajúcich,“ povedal o situácii na mieste.

„Alfou a omegou takýchto zásahov je, že záchranári, hasiči a polícia sa sústredia predovšetkým na najvážnejšie zranených a tým sa dostáva pomoc prioritne. Vždy sa vyskytnú nejaké chyby, ale myslím si, že sme sa snažili na 120 percent predať to, čo sme sa naučili,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie