fbpx

VIDEO: Pri povodniach v Tanzánii zahynulo 58 ľudí. Počet mŕtvych sa bude zvyšovať

Silné záplavy spôsobené kombináciou poveternostných javov El Nino a dipólu Indického oceánu zabili v Keni a Somálsku stovky ľudí a od začiatku sezónnych dažďov v októbri prinútili státisíce ľudí opustiť svoje domovy. Zdroj: X/China Xinhua News

Najmenej 58 obetí si za uplynulé dva týždne vyžiadali povodne v Tanzánii, ktoré vypukli v dôsledku intenzívnych zrážok. Uviedla to v nedeľu tamojšia vláda.

Záplavy najviac zasiahli pobrežné oblasti a postihli 126.831 ľudí. Hovorca vlády Mobhare Matinyi povedal, že zasiahnutým osobám distribuovali základné zásoby vrátane potravín. Dodal, že na zabránenie povodniam plánuje vláda v budúcnosti vybudovať 14 vodných hrádzí.

V piatok zomrelo osem školákov po tom, ako sa ich autobus zrútil do zaplavenej rokliny na severe krajiny. Zahynul aj dobrovoľník pri záchranných operáciách.

Záplavy postihli viac ako 10-tisíc domácností a poškodili viac ako 75-tisíc fariem v pobrežných oblastiach a v Morogoro – nachádzajúcich sa 200 km západne od hlavného mesta Dar es Salaam, dodal hovorca vlády.

Východnú Afriku v súčasnosti trápia silné dažde

Meteorológovia varovali, že tohtoročné sezónne dažde sú zhoršené poveternostným javom El Nino.

Prirodzene sa vyskytujúce El Nino, ktoré sa objavilo v polovici roka 2023, zvyčajne zvyšuje globálne teploty počas jedného roka po ňom. Môže tiež spôsobiť sucho v niektorých častiach sveta a silné dažde v iných.

Vedci zo skupiny World Weather Attribution uviedli, že zrážky vo východnej Afrike „boli jedny z najintenzívnejších, aké boli kedy zaznamenané“ v regióne v období od októbra do decembra.

„K tejto udalosti prispela aj zmena klímy, ktorá spôsobila, že silné dažde boli až dvakrát intenzívnejšie,“ uviedli a dodali, že presný podiel globálneho otepľovania nie je známy.

V Keni si povodne dosiaľ vyžiadali najmenej 13 obetí, píše AP. Meteorológovia očakávajú, že dažde v oblasti dosiahnu svoj vrchol koncom apríla.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie