fbpx

Na Manhattane majú neľahkú úlohu. Hľadajú porotu, ktorá bude na súde nestranná voči Trumpovi

Bývalý americký prezident Donald Trump počas prevolebného prejavu 23. októbra 2023 v americkom meste Derry. Zdroj: FOTO TASR/AP

V pondelok sa stovky Newyorčanov z celého Manhattanu ocitnú pred historickou vyhliadkou: možnosťou zasadnúť v porote prvého trestného procesu s bývalým prezidentom. Donald Trump čelí obvineniu z falšovania finančných záznamov, ktorými chcel údajne zamaskovať platbu, ktorú krátko pred voľbami v roku 2016 zaplatil hviezde filmov pre dospelých, s ktorou mal údajne pomer.

Bude na manhattanských štátnych zástupcoch a Trumpovom právnom tíme, aby sa prehrýzli masami Newyorčanov, a našli 12 ľudí schopných odložiť bokom svoje pocity voči jednému z najviac rozdeľujúcich amerických politikov, a dopriali mu tak spravodlivé súdne konanie, informovala stanica BBC.

Trumpovi právnici sa už sťažovali, že mestská časť Manhattan, ktorú obývajú prevažne demokrati, neumožnia zostaviť nestrannú porotu. Odborníci sa zhodujú, že to bude náročné.

„V krajine nie je nikto, kto by nemal názor tak či onak. Ale Newyorčania sú Donaldovi Trumpovi, jeho otcovi a deťom vystavení doslova po celé generácie, od všetkých bulvárnych periodík cez internet až po Sám doma,“ povedal bývalý manhattanský prokurátor Jeremy Saland.

Veľký nábor

Vzhľadom k vysokej prestíži procesu môže byť potenciálne vybraných až 500 ľudí z newyorského Manhattanu a susedného Rooseveltovho ostrova. Z tejto skupiny vyberie obhajoba a obžaloba 12 osôb a niekoľko náhradníkov, ktorí zasadnú do lavíc. Títo porotcovia budú pre verejnosť anonymní, ale Trumpov tím a žalobcovia budú poznať ich totožnosť. Informuje The Washington Post.

Prepustia porotcov

Proces sa začne prepustením porotcov, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť šesťtýždňového procesu kvôli ťažkostiam, ako sú povinnosti spojené so starostlivosťou o deti a obmedzenie cestovania, hovorí bývalá brooklynská prokurátorka Julie Rendelmanová.

Podľa odborníkov by najväčší problém mohla predstavovať druhá fáza: vylúčenie tých, ktorí nebudú nestranní. „Každý … musí bývalému prezidentovi priznať rovnaké práva ako komukoľvek z nás, teda že je nevinný, kým sa nepreukáže jeho vina,“ povedal Saland.

Aby prokurátori a tím obhajoby začali vyraďovať tých, ktorí sú zaujatí, analyzujú dotazníky vyplnené potenciálnymi porotcami. Informuje ďalej BBC.

Porotcom sa budú klásť otázky vrátane toho, ktoré spravodajské kanály čítajú a aké podcasty počúvajú; či sledujú pána Trumpa na sociálnych sieťach a či sa niekedy zúčastnili zhromaždenia za bývalého prezidenta.

Tiež sa ich spýta, či podporujú alebo sa považujú za súčasť nejakej pravicovej alebo ľavicovej radikálnej skupiny.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie