fbpx

Pred 112 rokmi Titanic narazil na ľadovec a začal sa potápať. Zrážku sprevádzalo mnoho náhod

Pred 112 rokmi Titanic narazil na ľadovec a začal sa potápať. Zdroj: Wikipedia

Pred 112 rokmi sa vo vodách chladného Atlantického oceánu potopil legendárny Titanic. Britský luxusný parník, ktorý mal namierené do New Yorku, narazil do ľadovca 14. apríla 1912. Náraz a jeho následky zabili približne 1500 pasažierov a členov posádky. Informuje web Twinkl.

Keď bol Titanic dostavaný, bol najväčšou a tiež najluxusnejšou dopravnou loďou, ktorá bola kedy vytvorená. Jeho skonštruovanie si objednala spoločnosť White Star Line. Práce na lodi začali 31. marca 1909 a zamestnávali tisíce ľudí po viac ako tri roky.
Údajne nepotopiteľná loď sa na svoju prvú a zároveň poslednú plavbu vydala 10. apríla 1912. Loď plávala zo Southamptonu v Anglicku do New Yorku. Na jej palube bolo cez 2200 cestujúcich vrátane posádky.

Osudná zrážka, ktorú sprevádzalo mnoho náhod

Plavba prebiehala bez problémov až do chvíle tesne pred polnocou 14. apríla. Vtedy sa Titanik zrazil s ľadovcom. Ten bol spozorovaný neskoro a úhybné manévre vydané prvým dôstojníkom Murdochom už nemohli zabrániť zrážke.

Murdoch bol často obviňovaný z  katastrofy , avšak neprávom. Jeho reakcia vyhnutia sa ľadovcu bola priam učebnicová. To, že výsledné roztrhnutie boku lode bolo pre Titanic viac devastujúce ako čelný náraz, je otázkou konštrukcie a nie chybných povelov dôstojníka.

Výročie potopenia Titanicu. Zdroj: Instagram/ RMS Titanic Official

Zrážku sprevádzalo mnoho náhod, ako napríklad neobvyklé bezvetrie, ktoré sťažovalo pozorovanie ľadovcov, o ktoré sa inokedy vlny lámu, vďaka čomu sú ľadovce na diaľku identifikovateľné.

Ďalší otáznik sa vznáša nad skutočnosťou, že v pozorovacom koši chýbal ďalekohľad. Titanic narazil do ľadovca pravým bokom a prednou časťou. Nikto na palube priamy náraz nezaznamenal, všetci pocítili len chvenie lode. Hoci na horných palubách nevyzeral náraz nijako dramaticky, v podpalubí tomu bolo inak. Po chvíli priestory začala zaplavovať morská voda.

Evakuácia cestujúcich

Potom, čo sa zistilo, že do šiestich z dolných komôr lode tečie voda, začala evakuácia.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie