fbpx

Nechal sa postreliť do nohy, aby nemusel bojovať. Rusi preverujú tisíce dezercií

Na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruský vojak hliadkuje v priestoroch Záporožskej atómovej elektrárne pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Ruskými jednotkami obsadenú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v pondelok 22. mája 2023 opätovne napojili na externú elektrickú sieť, oznámili zdroje z elektrárne. FOTO TASR/AP

Ruské vojenské súdy prešetrujú 7300 prípadov podozrenia z dezercie od prvého vyhlásenia čiastočnej mobilizácie. Podľa aktuálnej bilancie, o ktorej informovalo ruské nezávislé médium Mediazona, by sa tak len za posledný rok zvýšil počet dezertérov šesťnásobne. Putinov režim pritom opakovane hovorí o jednote a ochote položiť život počas agresie na Ukrajine.

Údajní dezertéri zo strachu svoje pravé mená neuvádzajú, pred kamerou potom schovávajú svoje tváre. Vymaniť sa z vojny pre mnohých vraj znamená klesnúť na pokraj zúfalstva. Jeden z ruských vojakov sa nechal od svojho kolegu v zbrani streliť do nohy, aby do vojnového konfliktu nemusel, informuje v reportáži portál ČT 24.

„Žartujem o tom, že som si sám dal život. Čo to znamená? Keď žena dáva nový život, pociťuje silnú bolesť. Aj ja sám som sa skrze veľmi silnú bolesť znova narodil,“ hovorí jeden vojakov, ktorý sa vyhol vojenskej povinnosti. Po začiatku ruskej agresie na Ukrajine bol súčasťou kolóny, ktorá mierila na Kyjev. V apríli 2022 – teda dva mesiace po vpáde ruských vojsk – prišiel rozkaz stiahnuť sa späť za hranicu. Počas jedného dňa vraj prišiel o sedemdesiat svojich spolubojovníkov.

V armáde strávil roky, teraz však musel svoje ocenenia za službu v Sýrii a na Ukrajine – spolu so svojimi vecami – premiestniť do prázdneho bytu v kazašskej Astane.

Zo zákopov podľa ruských dezertérov vedú iba dve cesty – buď zomrieť, alebo sa zraniť. Vo vlasti hrozí týmto mužom až desať rokov za mrežami. Aj preto sa uchýlil k možnosti zahraničného azylu, oficiálne ho však získa iba zlomok ľudí. O azyl tento vojak žiadal vo Francúzsku, v Spojených štátoch aj Nemecku. Zatiaľ bez odpovede.

„Veď by to bolo ekonomicky oveľa výhodnejšie poskytnúť azyl zdravému, mladému mužovi, ktorý môže pracovať, než zásobovať Ukrajinu zbraňami,“ tvrdí. Najväčšia vlna dezercií z ruskej armády prišla po vyhlásení čiastočnej mobilizácie v septembri roku 2022. Mnohí vtedy utekali do Gruzínska či Kazachstanu, kam zamieril aj Farhad Ziganšin.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie