fbpx

Irán zaútočil na Izrael s viac ako dvesto dronmi a raketami

Ilustračná fotografia. Zdroj: X/@syriahr

V Jeruzaleme v noci zneli sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásahoch protivzdušnej obrany, výstraha bola počuť tiež na ďalších miestach Izraela, ktorý čelil rozsiahlemu vzdušnému útoku zo strany Iránu. Útok nakoniec zrejme nepriniesol veľké škody, výrazne ale zostril napätie v už tak nepokojnom regióne.

Americký prezident Joe Biden po stretnutí so svojím tímom pre národnú bezpečnosť ubezpečil Tel Aviv o neochvejnej podpore Spojených štátov.

Iránske revolučné gardy v sobotu večer oznámili, že na Izrael mieria vo viacerých vlnách drony aj balistické rakety. Do likvidácie útočiacich striel sa okrem izraelských síl zapojili aj americké a britské lietadlá. Jordánske stíhačky taktiež zostrelili desiatky dronov nad územím kráľovstva, informuje portál Správy RTVS.

Hovorca izraelskej armády okolo 2: 00 SELČ uviedol, že zneškodnených bolo okolo dvoch stoviek iránskych dronov a balistických striel, mnohé mimo izraelského územia. Útok však podľa neho v tej chvíli stále nebol pri konci, krajina očakávala ďalšiu vlnu.

Nočná operácia, ktorú iránska armáda nazvala „Skutočný sľub“, je odpoveďou na nedávny úder proti iránskemu konzulátu v Damasku, kde 1. apríla zomrelo viacero významných predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Iránska misia pri OSN akciu označila za reakciu na „opakované zločiny“ židovského štátu, uviedla, že USA musia zostať mimo a ak Tel Aviv „neurobí ďalšiu chybu“, bude vec možné považovať za uzavretú. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však vo vyhlásení po začiatku útoku uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie