fbpx

USA očakávajú, že Irán podnikne odvetné útoky proti Izraelu, ale len v obmedzenej miere

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku v pondelok 1. apríla 2024. Osem ľudí zahynulo v pondelok pri výbuchu, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskej metropole Damask. Zdroj: FOTO TASR/AP

Spojené štáty predpokladajú, že Irán v odvete za bombardovanie iránskeho konzulátu v Damasku zaútočí na Izrael, ale nie v takom rozsahu, ktorý by Washington zatiahol do vojny na Blízkom východe. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie nemenovaného predstaviteľa USA. Izrael očakáva útok do dvoch dní.

S touto správou prišiel ako prvý denník Wall Street Journal (WSJ). Denník s odvolaním sa na zdroj napísal, že Izrael sa pripravuje na priamy úder Iránu zameraný na sever alebo juh izraelského územia, ktorý by mal prísť v priebehu nasledujúcich 24 až 48 hodín. Iný zdroj, ktorý bol informovaný priamo iránskym vedením, však uviedol, že hoci sa o plánoch útoku diskutuje, konečné rozhodnutie ešte nepadlo.

Generál Michael Erik Kurilla, šéf CENTCOM-u, regionálneho velenia americkej armády zodpovedného za vojenské operácie na Blízkom východe, pricestoval do Izraela vo štvrtok. Informoval o tom WSJ s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov Pentagónu.

Biely dom vo štvrtok vyhlásil, že nechce, aby sa konflikt na Blízkom východe ďalej rozširoval, a Teheránu zopakoval, že Spojené štáty sa na útoku na jeho konzulát v sýrskom hlavnom meste nepodieľali. Pri zjavnom izraelskom útoku z 1. apríla zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov a Irán opakovane prisľúbil Izraelu odvetu za tento útok.

Biely dom dodal, že Irán jasne varoval, aby nadchádzajúci útok nevyužil ako zámienku na ďalšiu eskaláciu v regióne, ktorý je otrasený najmä vojnou, ktorú Izrael vedie v pásme Gazy proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho teroristický útok zo 7. októbra.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie