fbpx

Slováci s historickou osemfinálovou šancou. Čeliť budú ťažkému kalibru: Kolumbii

JB 39 San Juan - Slovenskí fanúšikovia skandujú pred zápasom B-skupiny Slovensko - USA na MS hráèov do 20 rokov v argentínskom San Juane 26. mája 2023. FOTO TASR/AP Fans of Slovakia cheer prior to a FIFA U-20 World Cup Group B soccer match against United States at at the San Juan stadium in San Juan, Argentina, Friday, May 26, 2023. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
Zdroj foto: TASR

Slovenským futbalovým reprezentantom do 20 rokov to predsa len vyšlo. Zhoda okolností a priaznivé výsledky ostatných zápasov spôsobili, že zverenci trénera Alberta si zahrajú vysnívané osemfinále. V stredu o 19:30 h bude našim súperom nepríjemná a kvalitná Kolumbia, ktorá bude akiste favoritom zápasu. No naši hráči mienia prekvapiť.

(Ne) presvedčivá plavba základnou B- skupinou

Naši mladíci si v základnej skupine, ktorú celú odohrali v San Juane, počínali mierne rozpačito. V úvodnom zápase čelili výberu Fidži, outsiderovi, proti ktorému to mala byť povinná šampionátová jazda. Napokon aj bola. Poradili sme si s ňou hravo 4:0 po góloch Gažiho, Szolgaia, Gajdoša a Jambora, pričom sme mali viac ako 30 streleckých pokusov a len zázračné zákroky brankára súpera a naša strelecká neefektivita zapríčinili, že sme skóre ešte viac nenavýšili. Išlo aj o to, nakoľko pri postupových kalkuláciách sme museli myslieť nielen na body, ale aj na priaznivé, na čo najvyššie aktívne skóre. V tomto zápase len sám útočník Žiliny Timotej Jambor mohol dať 5 gólov, výborne hrali Artur Gajdoš, no hlavne naša hviezdička, mladý 17- ročný Leo Sauer z Feyenoordu Rotterdam.

V druhom stretnutí sme podľahli dobre hrajúcemu Ekvádoru 1:2. Do zápasu sme vstúpili aktívne, nebáli sme sa hrať, viezli sme sa ešte na vlne z predošlého zápasu. V 29. min sme išli do vedenia, keď sa po Sauerovej asistencii presnou strelou presadil Šamorínčan Maté Szolgai. Žiaľ pre naše mužstvo, postupom hracích minút súper stupňoval svoj výkon a v úplnom závere prvého dejstva aj skóroval. V druhom polčase sa nám potom vôbec nedarilo. Boli sme prílišne pasívni, stiahnutí v defenzívnejšom postavení a variabilný súper si s nami často robil, čo chcel. Hráči Ekvádoru skutočne ukazovali svoju úroveň, tvár a kvality a v 59. min išli do vedenia po peknej krížnej strele. Našim hráčom sily na zvrat nestačili. Nehrali sme dobre. Nevedeli sme nahmatať pulz zápasu. Až v úplnom závere mal tutovku na kopačke po prihrávke Timoteja Jambora striedajúci Mário Sauer, no v tutovke zblízka neprekonal brankára Napu.

V poslednom zápase B- skupiny sme čelili silnému výberu USA, výberu, ktorému sa nie nadarmo hovorí ako zlatá generácia. V tomto stretnutí sme jednoznačne ťahali za kratší koniec povrazu. Od úvodných minút sme sa bez Timoteja Jambora a Artura Gajdoša v základnej zostave bránili v hlbokom defenzívnom bloku čakajúc na porážku. Bránili sme až extrémne, nerobili sme tlak na loptu a na súpera… Zvolili sme nešťastnú taktiku, s ktorou sme nemali nárok na úspech. Jediný gól prvého polčasu strelil v 37. min po nádhernej individuálnej akcii útočník Cowell. Ďalšie ataky súpera sme odrážali s vypätím všetkých síl.

V druhom polčase sme svoj prejav zlepšili. Nevedeli sme sa však účelne a efektívne presadiť v ofenzívnej fáze. Skúšali sme to na všetky spôsoby, no súper nás nepúšťal na dostrel bránky Gagu Sloninu, brankára Chelsea Londýn. Naopak, boli to naši hráči, ktorí sa mali čo obracať. Boli sme priepustní – na krajoch aj v strede. Stred poľa nám nefungoval, rozohrávka viazla. Jednoducho, súper nás prešiel a v 95. min pečatil jeho víťazstvo 2:0 gólom striedajúci Tsakiris. „Náš výkon nebol dobrý, hlavne v prvom polčase, pretože sme pôsobili veľmi zakríknuto a bez sebavedomia. Hráči sa skôr skrývali, aby nedostali loptu. Potom sme sa len bránili a presúvali, čo nás stalo množstvo síl. Len systémovými vecami sa nedá vyhrať zápas. V prvom polčase mi tam chýbala kvalita. Zaujímavé je, že sme cez polčas spravili v zostave tri zmeny a zrazu začali veci fungovať. Asi teda vieme, kde je problém,“ narážal tréner mužstva Albert Rusnák na chýbajúcich Gajdoša a Jambora v prvom polčase.

„Škoda tohto zápasu, ale Američania majú veľkú kvalitu a výborných hráčov. V druhom polčase sme však ukázali, že chceme hrať futbal a vieme hrať futbal. Vo finálnej fáze nám však chýba veľký pokoj, kvalita, väčšia presnosť finálnych prihrávok… Sú to detaily, s ktorými potrebujeme doma pracovať. Verím, že vieme posunúť mládežnícky futbal vyššie. Prečo sme v prvom polčase neukázali lepší výkon? Ťažko sa mi to hodnotí. Mužstvo sme sa snažili pripraviť tak, aby do zápasu vstúpilo sebavedome. Mali sme svoje problémy, aj zdravotného charakteru, takisto nám dochádzali sily, pretože chalani podali ozaj dobré bežecké výkony v prvých dvoch zápasoch. Bolo toho na nich už vidieť, že toho mali plné zuby. Aspoň sami na vlastnej koži pocítili, v čom musia pridať a o koľko musia byť lepšie nachystaní, aby zvládali súboje na majstrovstvách sveta,“ pokračoval Albert Rusnák.

Po zápase dianie na šampionáte zhodnotil aj brankár Adam Hrdina, kmeňový hráč Slovana Bratislava. „Po zápase s USA u nás v mužstve zavládlo veľké sklamanie, keďže sme postup nemali vo vlastných rukách a museli sme čakať na vývoj v ostatných skupinách. Nemali sme to vo svojej moci, namiesto toho sme boli až do nedeľného večera nervózni a dúfali v priaznivé výsledky…Zápas s USA bol náročný. Náš výkon by som rozdelil na dva polčasy. V tom prvom to z našej strany nebolo až také dobré, no v druhom sme sa veľmi zlepšili, ukázali sme bojovné slovenské srdce a makali sme až do posledných minút. Nevyšlo to, ale veríme, že sa karta otočí v prípadnom osemfinále,“ hovoril Adam Hrdina, ktorý v základnej fáze inkasoval 4 góly.

Predpokladaná zostava proti Kolumbii: Hrdina – Šikula, Bagín, Kóša, Kopásek – Szolgai, Šnajder, A. Gajdoš – Gaži, Jambor, L. Sauer.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie