fbpx

Koniec falošným ospravedlnenkám. Inšpekcia si posvieti na rodičov

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR- František Iván

Vymeškané hodiny zhoršujú vedomosti žiakov. Netýka sa to však len detí z rómskych osád. Inšpekcia pri kontrolách zistila, že žiaci chýbali v priemere 3,5 týždňa. Na základe toho teraz ministerstvo školstva chystá rýchly zásah.

Ako informujú tvnoviny.sk, ministerstvo školstva plánuje zaviesť rýchle opatrenia pre žiakov, ktorí vynechávajú vyučovacie hodiny. Ak bude žiak opakovane chýbať na základe päťdňovej ospravedlnenky od rodičov, škola sa bude musieť uistiť, či bolo dieťa naozaj choré.

Pred siedmimi rokmi bolo na žiaka priemerne 49 ospravedlnených hodín. Po pandémii tento počet stúpol na vyše 113. To už platila päťdňová ospravedlnenka. Návrh neobmedzuje počet ospravedlnení rodičmi. Chystá sa však pravidlo na kontrolu opakovaných absencií detí, keď rodičia uvádzajú chorobu ako dôvod, píšu topky.sk.

Návrh bude riešiť parlament

Podľa šéfky Združenia základných škôl Slovenska situácii pomôže akákoľvek regulácia. Potvrdenie od lekára by ale nechali na rodičoch. Sú prípady, keď rodič klame len preto, aby pečiatku dostal. Preto by mala pri opakovanom chýbaní komunikovať škola a pediater.

Vymeškané hodiny sa budú riešiť aj v zákone. Minister Tomáš Drucker (Hlas-SD) hovorí, že sa zmena dostane už na najbližšiu schôdzu parlamentu.

Nové pravidlá

Podľa portálu startitup.sk začali od septembra minulého roka platiť nové pravidlá ospravedlňovania. Rodičia môžu ospravedlniť neprítomnosť svojich detí v materských školách na sedem dní a žiakov základných škôl na päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Cieľom týchto pravidiel bolo zmierniť administratívnu záťaž pre rodičov, školy a pediatrov.

„Ministerstvo sa snaží vyjsť v ústrety preťaženým pediatrom, ale zároveň robí krok dôvery voči rodičom. Predpokladám, že v čase si všetky strany vyhodnotia dobré fungovanie tejto zmeny,“ povedal vtedajší minister školstva Daniel Bútora. Ak dieťa chýba v škole dlhšie, ako je povolené ospravedlniť rodičom, bude potrebné predložiť aj potvrdenie od lekára.

Snahou bolo nájsť rovnováhu medzi nutnosťou príliš častej návštevy lekára pre menšie zdravotné problémy a dôležitosťou pravidelného školského dochádzania detí. Podľa vtedajšieho ministra by mali rodičia dôverovať, že čas trávený ich deťmi v škole je zmysluplný, dodáva portál.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie