fbpx

Hromadné prepúšťanie v ďalšej firme. O prácu majú prísť stovky zamestnancov

Centrum zdieľaných služieb IBM. Zdroj: bscf.eu

Po bratislavskej pobočke Dell má prepúšťať aj najväčší IT zamestnávateľ na Slovensku, a tým je centrum zdieľaných služieb IBM International Services Centre. Potvrdilo to Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré ho eviduje v sektore poradenských činností v podnikaní.

Medzi zamestnancami vládne nervozita a neistota, pretože dôvody znižovania personálnych stavov neboli podľa zamestnancov dostatočne vysvetlené. Firma, ktorá už vlani hovorila o nahrádzaní ľudí umelou inteligenciou, však zamestnancom dáva štedré odstupné.

Pred pandémiou IBM zamestnávala 4 600 ľudí, v súčasnosti ich je okolo troch tisíc a pred pár dňami dostali výpovede ďalšie stovky zamestnancov, informuje spravodajský denník sme.

Hromadné prepúšťanie im tiež nepriamo potvrdilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktoré ho eviduje v sektore poradenských činností v podnikaní. Ohrozených je podľa neho 439 pracovných miest, no názov firmy neuviedlo. Denník pripomína, že IBM prepúšťala aj vlani na jeseň, kedy o prácu prišlo 188 zamestnancov. Ak sa teda potvrdí, že avizované prepúšťanie je tiež z tejto firmy, išlo by o 20 percent jej pracovnej sily.

Prepúšťanie potvrdilo aj niekoľko zamestnancov IBM. „Pred mesiacom ma zavolali na dôležitý míting jeden na jedného, takže som sa na to mentálne nastavil. Obavy sa naplnili. Oznámili mi, že mi dávajú výpoveď k 31. máju,“povedal s tým, že dôvod mu je záhadou.

Štedré odstupné

IBM však ponúkla zamestnancom štedré odstupné, a to minimálne päť základných mesačných platov a k tomu ďalší mesačný plat za každých päť odpracovaných rokov vo firme.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie