fbpx

Nominované filmy na Slnko v sieti môžu diváci vidieť online

Film Slúžka (Zdroj: Facebook Film Slúžka)

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) rozhodne o najlepších slovenských filmoch roku 2023 počas ceremoniálu národných filmových cien Slnko v sieti 26. apríla.

Platforma DAFilms.sk pri tejto príležitosti prináša vybrané nominované snímky online v programovom špeciále. Diváci ho môžu sledovať na stránke streamovacej služby do 5. mája, informuje TASR.

V ponuke je deväť nominovaných titulov. V kategórii hraný film si diváci môžu pozrieť všetky tri nominované filmy – divácky obľúbenú čiernu komédiu Jonáša Karáska Invalid, snímku Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka Svetloplachosť o deťoch ukrytých pred vojnou v charkovskom metre, aj historickú drámu režisérky Mariany Čengel Solčanskej Slúžka, ktorá vznikla na motívy knihy Hany Lasicovej.

Najväčšími rivalmi sú v aktuálnom ročníku dva odlišné žánre – čierna komédia Invalid  a historická dráma Slúžka, ktoré obidve získali po 13 nominácií. Invalid sa okrem nominácie na Najlepší hraný film teší aj z nominácií v kategóriách Najlepšia filmová réžia, scenár, kameramanský výkon, filmový strih a zvuk, Najlepšia filmová hudba, Najlepší architekt – scénograf, ale aj najlepšie kostýmy a masky, Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe a Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej aj vedľajšej úlohe.

Film Slúžka obsadil nominačne takmer všetky tie isté kategórie, namiesto nominácie za hlavnú a vedľajšiu mužskú rolu získal jednu v kategórii Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe a až dve v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

 

V dokumentárnej kategórii je v online kine dostupná esej Viery Čákanyovej Poznámky z Eremocénu a dokument Jany Durajovej a Leny Kušnierikovej Pozor, padá SNG! zachytávajúci rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie.

Animované filmy je možné vidieť online prostredníctvom výberu dvoch filmov zo štyroch nominácií. Medzinárodný úspech dosiahla maďarsko-slovenská snímka Umelohmotné nebo – „znepokojivé sci-fi z dystopickej budúcnosti“ od režisérov Tibora Bánóczkiho a Sarolty Szabó. Tvorbu pre deti zastupuje pilotný diel večerníčkového cyklu Lesná päťka z dielne režisérky Ivany Laučíkovej.

Nominované filmy a umelci prešli hodnotením filmových akademikov a počas slávnostného večera 26. apríla vyhlásia víťazov 18 kategórií. Verejnosť má možnosť hlasovať o divácku cenu na stránke slnkovsieti.sk do 15. apríla. O divácku cenu súťaží 24 filmov, ktoré boli uvedené v kinách počas minulého roka.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie