fbpx

Ural v Orenburgu prekročil kritickú hranicu. Rozsah záplav vyfotili satelitmi

V ruskej Orenburskej oblasti pokračujú záplavy. Zdroj: X/TASS

V ruskej Orenburskej oblasti pokračujú záplavy, pre ktoré už bolo evakuovaných 7 700 ľudí. Len v Orenburgu stúpla hladina rieky Ural na takmer desať metrov, čo spôsobilo zaplavenie ďalších stoviek domov. V susednej Kurganskej oblasti bolo preventívne evakuovaných 4500 ľudí. Povodne si vynútili aj evakuáciu viac ako 96-tisíc ľudí v Kazachstane. Očakáva sa, že do dnešného večera bude evakuovaných viac ako 100-tisíc ľudí.

Najhoršie záplavy za posledné desaťročia spôsobilo rýchle topenie snehu na Urale. Roztopená voda zaplavila rozsiahle oblasti na Urale, západnej Sibíri, v oblasti Volgy a tiež v Kazachstane.

V krajskom meste Orenburg voda zaplavila ďalších 300 domov a do rána hladina rieky Ural – tretej najdlhšej rieky v Európe – stúpla o ďalšie desiatky centimetrov po tom, čo v utorok večer dosiahla kritickú výšku deväť metrov a 30 centimetrov.

„V súčasnosti sme zaznamenali zvýšenie hladiny vody (v rieke Ural) na 996 centimetrov,“ povedal starosta Sergej Salmin pre televíziu Rossija 24 a dodal, že zaplavených už bolo 1 910 domov.

Hydrológovia varujú, že situácia v Orenburgu, ktorý má približne 550-tisíc obyvateľov, sa môže zhoršiť. Ak sa hladina rieky Ural, ktorá preteká Ruskom a Kazachstanom do Kaspického mora, ešte zvýši, môže byť podľa starostu prerušené zásobovanie vodou pre tretinu mesta. Radnica podľa neho pripravuje núdzovú distribúciu pitnej vody.

V Kurgane, regionálnom meste na rieke Tobol na juhu Uralu s približne 300 000 obyvateľmi, sirény varovali obyvateľov, aby sa okamžite evakuovali. „Evakuácia bola preventívne vyhlásená vo všetkých častiach mesta na rieke Tobol. Ľudia sú odvádzaní z miest, ktoré by mohli byť potenciálne zaplavené. Celkovo bolo v Kurganskej oblasti evakuovaných 4 500 ľudí,“ povedal gubernátor Vadim Šumkov pre televíziu Rossija 24.

Regionálne úrady uviedli, že povodňové vody budú stúpať ešte tri dni, a predpovedali „zložitú situáciu“ až do konca apríla. V stredu miestne úrady uzavreli dopravu na viacerých cestách v regióne, aby urýchlene previezli zeminu na spevnenie násypov, keďže sa zhoršila predpoveď povodní a hladina vody v rieke Tobol rýchlo stúpla o 23 centimetrov, dodala agentúra Reuters.

Podľa Šumkova, ktorý v pondelok vyhlásil v Kurganskej oblasti stav ohrozenia, je záplavami ohrozených viac ako šesť desiatok dedín a 4 300 domov. Podľa guvernéra sa očakáva, že záplavy budú vrcholiť od štvrtka do nedele.

Celkový počet domov zaplavených počas súčasných povodní v Rusku presiahol 13-tisíc, informovala tlačová agentúra TASS.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie