fbpx

VIDEO: Za korupciu ho omilostili. Exminister teraz čelí obvineniu z vraždy manželky

Na snímke manželia Quandyq Bišimbajev a Saltanat Nukenová. Zdroj: X/dina

Sudcovia v Kazachstane riešia jeden z najväčších a najzávažnejších prípadov. Bývalý minister hospodárstva mal údajne zavraždiť vlastnú manželku. Na pojednávaní sa to snažil vysvetliť, matka zosnulej to nevydržala a v žiali opustila súdnu sieň.

43-ročný Quandyq Bišimbajev bol v čase svojho menovania na post ministra hospodárstva v roku 2016 prezentovaný ako mladá krv kazašskej politiky, informuje o tom rozhlasová stanica Radio Liberty

Je to vlastenec, ktorého si doslova vychoval štát. Štúdiá absolvoval v USA vďaka štátnemu štipendiu. Patrí aj medzi obľúbených politikov exprezidenta Nursultana Nazarbajeva. Cestu na vrchol politickej scény mal doslova vydláždenú, no aj napriek tomu sa dopustil osudnej chyby. Stal sa vrahom.

Len pol roka po vymenovaní na post ministra bol Bišimbajev zatknutý pre podozrenie z korupcie. Už vtedy to bolo medzi politickou scénou menšie zemetrasenie. Vtedajší prezident Nazarbajev ho však omilostil. Namiesto desiatich rokov pobudol vo väzení len 18 mesiacov. Nový minister sa následne rozviedol, aby sa oženil s 31-ročnou Saltanat Nukenovou, ktorú však zabil.

Vraždil v rodinnej reštaurácii

Incident, ktorý vyvrcholil až do smrti Nukenovej sa mal odohrať v novembri minulého roku v reštaurácii, ktorú vlastní rodina exministra. Bišimbajev mal svoju družku ubiť na smrť. Organizácia Spojených národov pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) uvádza, že v Kazachstane zomrie každoročne pre domáce násilie viac ako 400 žien. Súdne konanie sa však zaoberalo výhradne správaním obžalovaného a nie kritickou situáciou v celej krajine.

Na súdnom pojednávaní dňa prvého apríla bola prítomná aj matka zavraždenej. Nedokázala ovládnuť hnev, keď sa Bišimbajev snažil súdnej porote vysvetliť, že to „celé bola jedna veľká nehoda“. Najprv sa celej rodine zosnulej ospravedlnil, no potom sa obžalovaná strana snažila vykresliť, že jeho manželka bola „psychicky labilná, náchylná k páchaniu násilia, žiarlila a mala problémy s alkoholom“.

„Ako to môžeš povedať? Aká nehoda? Bil si ju na smrť niekoľko hodín!“ povedala. Keď boli predložené fotografie jej zbitej dcéry, nevydržala to a opustila súdnu sieň.

Záznamy z bezpečnostných kamier z dňa incidentu (9. november) boli súdu predložené tretieho apríla. Je na nich vidieť, ako Bišimbajev chytil svoju manželku sa vlasy, udrel ju a následne do nej začal kopať.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie