fbpx

Dychberúce VIDEO a FOTO: Takto zachytili úplné zatmenie slnka v zámorí

Ľudia sa pozerajú cez solárne okuliare pri sledovaní úplného zatmenia Slnka v mexickom meste Mazatlan 8. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Milióny ľudí z rôznych kútov sveta si nenechalo ujsť toto nádherné nebeské divadlo. Úplné zatmenie Slnka totiž nie je možné vidieť každý deň. O to viac, keď pás zatmenia prechádza z väčšej časti nad pevninou.

Pozorovatelia oblohy z celého sveta dorazili do Severnej Ameriky. Od Mexika, cez Spojené štáty až po Kanadu sledovali úplné zatmenie Slnka, ktoré trvalo niekoľko minút. Ďalšia príležitosť vidieť tento úkaz príde až v lete 2026. Milióny ľudí tak vzali útokom ubytovania alebo požičovne áut, aby úchvatný úkaz mohli čo najlepšie pozorovať.

Ľudia sledujú úplné zatmenie Slnka v mexickom meste Mazatlan 8. apríla 2024. Úplné zatmenie Slnka bude viditeľné nad stredným Pacifikom, Strednou Amerikou, Severnou Amerikou a severným Atlantikom. Zdroj: FOTO TASR/AP

Kedy nastáva úplné zatmenie Slnka?

Úplné zatmenie Slnka nastáva, keď Mesiac prechádza medzi planétou Zemou a Slnkom, ktoré úplne zakryje. Počas tohto okamihu sa zotmie a na oblohe sa objaví slnečná koróna. Pozorovatelia tak sledujú žiariace okolie Slnka spôsobené unikajúcimi horúcimi plynmi, informuje imeteo.sk.

Mesiac ale jasnú hviezdu našej Slnečnej sústavy nezakryje okamžite. Spočiatku iba odhrýza jej kúsky a k videniu je kosáčik Slnka. Než dôjde k celému zatmeniu, môže uplynúť viac ako hodina.

Ľudia sa pozerajú cez solárne okuliare počas úplného zatmenia Slnka v meste Eagle Pass, v americkom štáte Texas 8. apríla 2024. Úplné zatmenie Slnka bude viditeľné nad stredným Pacifikom, Strednou Amerikou, Severnou Amerikou a severným Atlantikom. Zdroj: FOTO TASR/AP

Samotné zatmenia Slnka nie sú až také zriedkavé, v skutočnosti sa vyskytujú približne dve až štyri ročne. Pravdepodobnosť, že uvidíte úplné zatmenie Slnka, je však oveľa zriedkavejšia. Zem je pomerne veľká a jej väčšiu časť pokrývajú oceány. Častejšie sa ľuďom nepodarí vidieť ho na vlastné oči.

Všetko začalo nad južným Tichým oceánom. Prví pozorovatelia mali možnosť v mexickom Mazatláne zhruba okolo 11:07 miestneho času (20:07 stredoeurópskeho letného času). Úplné zatmenie sa potom začalo presúvať severovýchodným smerom cez Texas, Oklahomu, Arkansas, Illinois, Ohio a potom sa dotklo aj hranice s Kanadou.

Najlepšie podmienky na pozorovanie vzácneho nebeského úkazu boli v štáte Arkansas, regióne Nové Anglicko a v kanadských provinciách New Brunswick a Newfoundland a Labrador. Tzv. pás totality, odkiaľ bolo úplné zatmenie Slnka možné v pondelok pozorovať, prechádzal aj cez mestá Indianapolis, Cleveland, Buffalo, a Montreal.

Podľa agentúry Nasa úplné zatmenie Slnka trvalo od jednej minúty do štyri a pol minúty. Pre ľudí v USA bolo najdlhšie na základni Radar v Texase, priamo na hranici medzi USA a Mexikom, kde trvalo celkovo 4 minúty a 27 sekúnd.

Nádherné zábery

Internetom koluje množstvo živých vysielaní, kde si môžete zatmenie Slnka vychutnať aj vy. Objavuje sa však tiež aj množstvo fotografií a videí, ktoré sa nezameriavajú len na samotné Slnko, ale aj na nadšenie ľudí, ktorí si túto astronomickú udalosť nenechalo ujsť.

(Galéria pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3 4
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie