fbpx

V Trenčíne sestrička ohrozila životy pacientov. Už ju prepustili, jedna žena skončila v kóme

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Zdravotná sestra z oddelenia anestéziológie v Trenčíne si vraj odkladala opiáty a pacientom podávala nespotrebované časti z iných ampuliek, čím ohrozila životy pacientov. Ženu mali dokonca už predtým pre podobný čin vyhodiť z nemocnice. Momentálne už zdravotníčku prepustili a stále prebieha vyšetrovanie.

Zdravotná sestra si vraj odkladala neotvorené ampulky a pacientom podávala látku, ktorú nespotrebovali pri iných pacientoch. „Fakultná nemocnica Trenčín podala oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich k tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Nesmie sa to robiť

Podľa informácií portálu tvnoviny.sk, mali tri ženy po podaní použitých opiátov skončiť na ARE. Jedna z nich je v kóme. Skúsený anestéziológ pred neodborným zaobchádzaním s propofolom varuje.

„Hneď sa to musí použiť. Nesmie sa to prenášať, otvorené už vôbec nie. Ani by sa to nemalo prenášať od pacienta k pacientovi. Na jedného pacienta jednu ampulku,“ hovorí Jakub Hložník.

Vyšetruje to polícia

Ako dlho to v trenčianskej nemocnici sestra robila, nevedia. Problém si prvýkrát všimli už v decembri.
Časť ukradnutých ampuliek opiátov našli v osobnej skrinke zdravotnej sestry. Nemocnica s ňou ukončila pracovný pomer. Ženu mali dokonca už predtým pre podobný čin vyhodili z nemocnice v Ilave.

Anestetikum sa používa na úvod pred celkovým uspatím pacienta pred operáciou. Najznámejší prípad smrti po užití, ale nadmerného množstva propofolu, je úmrtie kráľa popu Michaela Jacksona v roku 2009. Jeho lekár mu ho mal podať, keď nemohol zaspať. Odsúdili ho na štyri roky nepodmienečne, no neodsedel si ani polovicu trestu.

V Trenčíne sa to našťastie zaobišlo bez úmrtia. „Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov, alebo prekurzorov ich držanie a obchodovania s nimi,“ uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa polície v Trenčíne Katarína Kuzmová.

Koľko ampuliek propofolu u zdravotnej sestry polícia našla, nechceli prezradiť. Načo žene opiáty boli vyšetruje polícia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie