fbpx

Návrh na prímerie v Pásme Gazy nespĺňa požiadavky hnutia Hamas

Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP.

Návrh na šesťtýždňové prímerie v Pásme Gazy nespĺňa požiadavky palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, píše TASR. Návrh dostali prostredníctvom egyptských, katarských a amerických sprostredkovateľov, Hamas sľubuje, že návrh preštuduje a doručí svoju odpoveď.  

Podľa Sme.sk palestínske hnutie ocenilo úsilie navrhovateľov dohody, pričom však konštatovalo, že Izrael „zostáva tvrdohlavý a nereagoval na žiadnu z požiadaviek našich ľudí a hnutia odporu“.

Odpoveď nebude rýchla

Vzhľadom na ťažkosti pri komunikácii s vodcami Hamasu, o ktorých sa predpokladá, že sa ukrývajú v obrovskom podzemnom tunelovom systéme v Pásme Gazy, môže získanie odpovede trvať aj niekoľko dní. Navyše, moslimovia začnú dnes večer sláviť sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí ich pôstny mesiac ramadán.

Jednoznačný postoj Hamasu

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu uviedol, že vyjednávači Hamasu sa vrátia do Káhiry hneď, ako sa naskytne príležitosť, pričom však nemôže určiť pevný časový rámec, kedy sa tak stane, informujú Aktuality.sk. Hamas pritom deklaroval, že hnutie chce „dosiahnuť dohodu, ktorá ukončí agresiu voči našim ľuďom“.


Izrael potvrdzuje odhodlanie

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu včera potvrdil, že bol o rokovaniach v Káhire informovaný. Potvrdil  svoje odhodlanie uskutočniť vojenskú operáciu v meste Rafah v Pásme Gazy.

Dnes som dostal podrobnú správu o rozhovoroch v Káhire. Neustále pracujeme na dosiahnutí našich cieľov, predovšetkým na prepustení všetkých našich rukojemníkov a dosiahnutí úplného víťazstva nad Hamasom. Toto víťazstvo si vyžaduje vstup do Rafahu a likvidáciu tamojších teroristických práporov. Stane sa, existuje dátum,“ povedal Netanjahu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie