fbpx

Fico ohlásil veľké zmeny: Hromadné prepúšťanie v štátnej správe

Na snímke premiér Robert Fico. Zdroj: REPROFOTO FACEBOOK/Robert Fico

Dva dni po prezidentkých voľbách, v ktorých zvíťazil doterajší predseda parlamentu a koaličnej strany Hlas Peter Pellegrini, premiér Robert Fico ohlásil veľké zmeny. Hovoril o masívnom prepúšťaní na ministerstvách a v štátnej správe.

Premiér Robert Fico od nástupu do úradu jeho štvrtej vlády oznámil už viaceré opatrenia, ktoré majú prispieť ku konsolidácii verejných financií. Okrem zvýšenia daní na alkohol to sú aj vyššie správne poplatky na políciách či zmena odvodov do II. piliera z 5,5 na 4%.

V pondelok, len 2 dni po voľbách však prišli s novými opatreniami. Ide o zdanenie tabakových výrobkov a elektronických cigariet, vyššie dane zo sladených nápojov a hromadné prepúšťanie v ústrednej štátnej správe.

„Konsolidácia sa stáva nosnou témou súčasnej vlády,“ vyhlásil Fico. Ako dodal, pri šetriacich opatreniach však nechce ísť cestou zdražovania a zvyšovania DPH či škrtania už zavedených sociálnych opatrení a štandardov.

„Kde vidím priestor na šetrenie, je veľká miera zamestnanosti na ústredných orgánoch štátnej správy. Možno vyplaším zamestnancov na ústrednej štátnej správe, ale myslím si, že 30 % rez by absolútne nebol viditeľný. Ministerstvá a ústredné orgány štátnej správy by mali možno väčší výkon, ako teraz,“ dodal vzápätí s tým, že ide zatiaľ o jeho návrh a bude ho musieť ešte prebrať s kolegami na koaličnej rade, na tejto téme ale v koalícii zatiaľ zhoda nie je.

Na ministerstvách už takmer 40-tisíc úradníkov

Pod ústrednú štátnu správu spadajú ministerstvá či vláda a ďalšie orgány. Poslanec za SaS ešte na decembrovej schôdzi poukázal na to, že ku koncu roka 2023 bolo na ministerstvách zamestnaných vyše 37-tisíc štátnych úradníkov. Z toho až takmer 8-tisíc bolo zamestnaných na dohodu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie