fbpx

Slovákov zaplavuje nová vlna SMS správ, ide o podvod. Toto určite neplaťte, chcú vás len vystrašiť a ošklbať

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/snowing

Najnovšie sa u nás objavila téma, v ktorej ide o novú podvodnú SMS kampaň, ktorá momentálne vo veľkom zaplavuje mobily Slovákov.

Stretnúť sa v kybernetickom priestore s podvodom nie je vôbec náročné. Stiahnuť si do zariadenia môžeme škodlivú aplikáciu spolu s vírusom, natrafiť na podvodný e-shop či súťaž. To je ale len zlomok nebezpečenstiev, ktoré na nás číhajú na internete.

Nemenej časté sú ale aj podvodné e-maily či SMS správy. Len pár dní dozadu sa objavili SMS správy, prostredníctvom ktorých útočníci ponúkali potenciálnom obetiam rôzne pracovné pozície. Najnovšie tu máme ďalší podvod.

Pozor, je to podvod

Mobily Slovákov začal zaplavovať nový SMS podvod v rôznych podobách. Útočníci sa v tomto prípade vydávajú za správcu diaľnic a posielajú náhodným ľuďom upozornenie, že nemajú uhradenú diaľničnú známku. Samozrejme, spolu s upozornením, posielajú aj odkaz na podvodný web, ktorý dobre imituje stránku Národnej diaľničnej spoločnosti, informuje portál vosveteit.zoznam.sk.

V niektorých SMS správach sa vydávajú za NDS, v iných zas za Ministerstvo dopravy SR. Nie je ale vylúčené, že vydávať sa môžu aj za inú inštitúciu. Nižšie sa môžete pozrieť, ako môže takáto podvodná SMS vyzerať.

Asi nikomu netreba hovoriť, čo sa stane, keď používateľ klikne na podvodný e-mail. Na stránke je vyzvaný, aby uhradil poplatok za diaľničnú známku, aby sa vyhol pokute. Poplatok ale nesmeruje na účet NDS, ale na účet podvodníka. Spolu s poplatok okrem iného online podvodníkom odovzdáte aj vaše bankové údaje, ktoré môžu neskôr zneužiť.

A hoci samotná URL adresa, na ktorú útočníci posielajú potenciálne obete, je spravidla funkčnou len niekoľko minút, nanajvýš hodín, tak aj napriek tomu, idenebezpečný útok s pomerne vysokou úspešnosťou vzhľadom na to, že vo všeobecnosti máme tendenciu s SMS správami interagovať ihneď.

Majte preto na pamäti, že oficiálne inštitúcie týmto spôsobom nekomunikujú. Rovnako si všímajte aj mobilné číslo, z ktorého vám prišla správa. Ak vyzerá odlišne, ako bežné číslo, tak vedzte, že nemusí byť všetko v poriadku. Nepodceňujte ani drobné chyby v textácii správy, ktoré vám môžu prezradiť, že ide o podvod. Ak si nie ste istý vierohodnosťou správy, tak v ideálnom prípade kontaktujte inštitúciu cez oficiálny kontakt uvedený na webe a informujte sa o vzniknutej situácii.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie