fbpx

Neumývate si plechovku pred pitím? Mali by ste začať, nájdete na nej naozaj nechutné veci

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

Laboratórne testy plechoviek objavili, akým nechutnostiam sa naše pery dotýkajú počas pitia. Toto všetko sa nachádza na viečku, z ktorého pijeme, a zväčša o tom ani nevieme. Informovali o tom tvnoviny.sk.

Nápoje z plechoviek majú naozaj nepeknú povesť. Objavujú sa na nich plesne, baktérie či dokonca moč. Podrobnejšie výsledky však ukázali laboratórne testy, ktoré mnohých prekvapili.

Urobili tri stery z plechoviek. Z jednej neočistenej, z druhej, ktorú len utreli do trička, a z tretej, ktorú umyli vodou. Po 24 hodinách sa dočkali výsledkov, ktoré šokovali.

Na viečku našli baktérie z úst či dýchacích ciest, alebo tie, ktoré nájdeme na ľudskej koži. Rovnako objavili i huby či plesne. Prišli však na to, čo pomáha.

Rozhodujúcim faktorom je čistá voda. Umyť si plechovku, respektíve jej viečko pod vodou, odporúčajú aj odborníci. Výsledky tiež ukázali, že na umytej plechovke bolo podstatne menej vírusov a baktérií.

Ľudí najviac straší potkania nákaza, ktorá môže byť nebezpečná. „Nedá sa vylúčiť, že sa plechovka dostane do kontaktu s hlodavcom, ktorý sa tam môže vymočiť a môže sa tam dostať leptospiróza, ale akonáhle moč vyschne, baktéria umrie. Preto nehrozí, že by ste sa nakazili, aj keby ste si tú plechovku neočistili,“ vysvetlila manažérka klinickej mikrobiológie Medirex Emília Miková.

Okrem oplachu pomáha aj očistenie do trička. Výskyt baktérií to totiž viditeľne znížilo.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie