fbpx

V Záporožskej jadrovej elektrárni explodoval dron. Pri útoku boli zranení traja zamestnanci

Na archívnej snímke z 27. júna 2023 v poazdí Ruskom okupovaná Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) v Energodare. Vedenie ZAES tvrdí, že na komplex elektrárne v nedeľu 7. apríla 2024 zaútočili ukrajinské drony. Zdroj: FOTO TASR/AP

V areáli Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, ktorá je pod kontrolou ruských síl, dnes vybuchol dron. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Správa elektrárne, ktorú dosadili ruské okupačné orgány, predtým oznámila, že na mieste explodovali ukrajinské drony.

Ruský jadrový podnik Rosatom neskôr pre agentúru Reuters uviedol, že pri útoku na Ukrajinu boli zranení traja zamestnanci, z toho jeden vážne.

„Experti MAAE dostali informácie a výbuchu dronu v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne. Takýto výbuch je v súlade s pozorovaniami MAAE,“ uviedla agentúra. „Vyzývam, aby sa zdržali akcií, ktoré sú v rozpore so zásadami MAAE a ohrozujú jadrovú bezpečnosť,“ citovala potom agentúra Grossiho, ktorý neuviedol, kto za výbuchom stojí.

Odkedy sa ruské sily zmocnili elektrárne krátko po invázii na Ukrajinu v roku 2022, existujú obavy o bezpečnosť v tejto lokalite. Závod, ktorý je jedným z najväčších svojho druhu v Európe, sa nachádza v blízkosti frontovej línie a Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom obviňovali z jeho ostreľovania.

Kyjev sa k nedeľnému incidentu nevyjadril. Ruská armáda už skôr obvinila závod z toho, že sa využíva na skladovanie vojenského vybavenia a rozmiestnenie svojich jednotiek.

Zatiaľ čo MAAE hovorí o jednom drone, okupačné orgány elektrárne predtým uviedli, že v areáli JE vybuchli ukrajinské drony. Podľa nej zasiahli jedáleň a nákladný prístav.

Rusko údajne zničilo 15 ukrajinských dronov

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že zničilo 15 ukrajinských dronov nad ruskými pohraničnými oblasťami. Podľa agentúry AFP ich bolo 12 nad Belgorodskou oblasťou a zvyšné tri nad Brjanskou oblasťou. V Belgorodskej oblasti podľa agentúry Reuters po jednom z útokov zomrela žena.

„Protivzdušná obrana zachytila a zničila 15 ukrajinských dronov nad Belgorodskou a Brjanskou oblasťou,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov potom oznámil, že časť jedného zo zostrelených dronov zasiahla auto a spôsobila smrť ženy. Štyria ďalší ľudia vrátane dvoch detí utrpeli zranenia.

Oba regióny krajiny, ktorá pred viac ako dvoma rokmi napadla Ukrajinu, sú pravidelne terčom útokov ukrajinských dronov. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ohrozovania bezpečnosti tohto zariadenia.

Záporožská jadrová elektráreň je najväčšia svojho druhu v Európe. Elektrinu nevyrába od 11. septembra 2022 – v režime tzv. horúceho vypnutia je len jedna pohonná jednotka, ktorá vyrába elektrinu pre potreby elektrárne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie