fbpx

Irán verejne varoval, že žiadne izraelské veľvyslanectvo už nie je v bezpečí

Nákladné autá vezú rakvy s telesnými pozostatkami príslušníkov iránskych Revolučných gárd, ktorí zahynuli pri pondelkovom útoku Izraela na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, počas pohrebnej procesie v Teheráne 5. apríla 2024. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok večer pohrozil následkami v prípade, že sa Irán rozhodne zaútočiť na Izrael. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. Irán podozrieva Izrael z pondelkového útoku na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, pri ktorom zahynulo najmenej 13 ľudí vrátane dvoch brigádnych generálov a piatich ďalších členov iránskych elitných Revolučných gárd. Teherán za nálet prisľúbil odvetu. Zdroj: FOTO TASR/AP

Irán dnes verejne varoval, že žiadne izraelské veľvyslanectvo už nie je v bezpečí. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Tasni s odvolaním sa na vojenského poradcu najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Polooficiálna agentúra ISNA potom zverejnila názvy a obrázky rakiet schopných zasiahnuť Izrael.

Hrozby zo strany Iránu prichádzajú po pondelkovom izraelskom útoku na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zahynulo sedem príslušníkov iránskych revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

„Žiadne izraelské veľvyslanectvo už nie je bezpečné,“ povedal podľa agentúry generál Revolučných gárd Jahjá Rahím Safáví. Dodal, že Izrael do včerajšieho dňa „zo strachu zatvoril 27 veľvyslanectiev“ kvôli iránskym hrozbám, vrátane veľvyslanectiev „v Jordánsku, Egypte, Bahrajne a Turecku“, pričom tieto informácie iné zdroje nepotvrdili.

Od 7. októbra vedie Izrael v pásme Gazy vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas ako odvetu za teroristický útok na juhu krajiny. Odvtedy Iránom podporované hnutie Hizballáh intenzívne ostreľuje aj sever Izraela, na čo armáda reaguje leteckými útokmi na libanonskom území.

Pondelkový útok na budovu konzulátu v susedstve iránskeho veľvyslanectva v sýrskom hlavnom meste, ktorý sa tiež pripisuje Izraelu, pripravil o život Mohammada Rezaa Zahadiho, najvyššie postaveného člena iránskych revolučných gárd na sýrskom území, ktorý od roku 2016 velil jednotkám KUDS v Sýrii a Libanone. Irán už skôr prisľúbil, že sa Izraelu pomstí.

Iránski predstavitelia neuviedli, kedy a kde podniknú odvetné opatrenia. Šesť mesiacov po začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym Hamasom v pásme Gazy sa mnohé krajiny obávajú zhoršenia napätia na Blízkom východe.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie