fbpx

VIDEO: Veľkú cenu Japonska prerušila hneď po štarte kolízia, Red Bull nedal nikomu šancu

Holandský jazdec F1 Max Verstappen oslavuje na pódiu s trofejou po jeho víťazstve pretekov nedeľňajšej Veľkej ceny Japonska formuly 1 na okruhu Suzuka, v Suzuke 7. apríla 2024. Zdroj: FOTO TASR/AP

Holandský motoristický pretekár Max Verstappen vyhral nedeľnú Veľkú cenu Japonska seriálu formuly 1.

Úradujúci majster sveta na Red Bulle triumfoval pred svojím mexickým tímovým kolegom Mexičanom Sergiom Pérezom a Španielom Carlosom Sainzom na Ferrari. Verstappen si tak upevnil svoje vedenie na čele celkového poradia, doposiaľ vyhral tri zo štyroch pretekov v prebiehajúcej sezóne.

Hegemóniu 26-ročného Holanďana prerušil Sainz na Ferrari pred dvoma týždňami v Austrálii. Od začiatku minulej sezóny nevyhral Verstappen len štyri preteky a momentálne má na konte 57. víťazstiev.

Preteky prerušila nehoda

V Japonsku uspel aj v prechádzajúcich troch rokoch a v nedeľu maximalizoval bodový zisk najrýchlejším kolom, triumf bol cenný pre domácich priaznivcov, keďže Red Bull používa pohonnú jednotku Honda. V celkovom poradí vedie o 13 bodov pred Perezom. Zatiaľ všetky preteky v tejto sezóne mali double – trikrát v podaní Red Bullu, raz pre Ferrari.

Hneď po štarte pretekov spôsobil červenú vlajku Daniel Ricciardo (Racing Bulls), ktorý si na pravej strane nevšimol predbiehajúceho Alexandra Albona a obaja skončili v bariére. Williams má tak po štyroch pretekoch poškodené už dvoje šasi (podvozok vozidla).

Albon najprv havaroval v treťom tréningu v Austrálii a na Suzuke sedel v monoposte, v ktorom začal sezónu jeho tímový kolega Logan Sargeant. Pevný reštart prišiel viac ako polhodinu po začiatku pretekov a zaobišiel sa bez vážnejších kolízii.

Samotné preteky boli v duchu taktických bitiek a o pozíciách sa rozhodovalo zväčša v boxoch. Prvú várku zastávok začal v 12. kole Lando Norris na McLarene. Štartové pole medzi štvrtým a deviatym miestom bolo v tom čase pokope, no Brit nečakane „podbehol“ druhého Pereza a tretieho Sainza.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie