fbpx

Predajne zaplavili nebezpečné výrobky: Ak ich máte doma, nepoužívajte ich

Na snímke molekulárna biologička - laboratórna diagnostička Anna Kaliňáková vkladá pripravené vzorky vody z ČOV do analyzátora pre digitálnu PCR v laboratóriu Národného referenčného centra pre mikrobiológiu životného prostredia na Úrade verejného zdravotníctva SR v Bratislave 21. júla 2021. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Obľúbený obchodný reťazec je známy predovšetkým tým, že v predajniach nájdete všetko čo potrebujete a to za veľmi nízke ceny. Ak ste nedávno nakupovali v jeho predajniach, mali by ste zbystriť pozornosť, pretože sťahuje zo svojich pultov viacero produktov. Môžu byť totiž pre človeka nebezpečné, upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva.

Pre svoje lacné ceny obľúbený obchodný reťazec Pepco sťahuje z pultov niekoľko produktov. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) totiž zistil, že sú pre zdravie človeka nevyhovujúce. Jedným z nich je plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

„Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky dostal cez systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF informačné oznámenie z Rakúska o nevyhovujúcom výrobku „plech na pečenie 28,2 x 15,4 x 7 cm“, značka pepco HOME, EAN kód 2200134884561, iné označenie Art. Nr. SKU 34884501 STYLE 348845, výr. č. ORD00851338_01, krajina pôvodu Čína,“ informuje ÚVZ.

Poľská spoločnosť Pepco Poland Sp. z o.o. dodala uvedený výrobok aj do predajní Pepco v SR. „ÚVZ SR v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave overuje stiahnutie tohto výrobku z trhu v SR. Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať na trhu v SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tieto výrobky nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť do miesta predaja,“ radí úrad.

Obchodný reťazec sťahuje z predaní aj ďalšie výrobky. Jedným z nich je hrnčiarsky kruh, ktorý obsahuje veľké množstvo olova. „Na základe interných testov sa zistilo, že výrobok nespĺňa požiadavky normy EN 71-3:2019+A1:2021 z dôvodu prekročeného obsahu olova v hline,” informovala sieť predajní.

Ceruzky pre deti

Riziko pre deti predstavujú aj farebné ceruzky v tube.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie