fbpx

Slovenské lietajúce auto už viac nie je sci-fi. Licenciu naň kúpil čínsky investor

Lietajúce auto. Zdroj: TASR

Licenciu na slovenské lietajúce auto kúpil čínsky investor a chce ho dostať na tamojší trh. Podľa vývojárov by sa mohla začať nová éra v preprave ľudí na väčšie vzdialenosti. Auto dokáže pristať na tráve aj na pevnom povrchu.

Lietajúce auto v každej môže byť už o pár rokov realitou. Vynález spoločnosti Klein Vision s. r. o. sa vďaka úspešnému predaju licencie bude vyrábať v Číne.  Licenciu na futuristické lietajúce auto s názvom AirCar získal čínsky investoro Hebei Jianxin Flying Car Technology, Ltd. Tento obchod vytvára predpoklad pre dokončenie vývoja predsériového prototypu auta. Za návrhom lietajúceho auta stojí slovenský priemyselný dizajnér a vizionár Štefan Klein.

„Toto bude ten segment, že to bude ľudové autíčko, ale bude to niekde na úrovni spojenia auta moderného, dynamického a lietadla,“ uviedol autor lietajúceho auta Štefan Klein.

Podpisu zmluvy predchádzala dlhá séria jednaní, pričom spoločnosť Klein Vision s. r. o. zvažovala viacero investičných ponúk zo zahraničia, informuje startitup.sk.

Z auta je do troch minút lietadlo

Dvojsedadlové vozidlo sa z auta premeniť na lietadlo za menej ako tri minúty. Dojazd má 1000 kilometrov a môže lietať rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu. Lietajúce auto AirCar úspešne absolvovalo úplný testovací program.

Jozef Jankovič, ktorý je aj súčasťou tímu vývojárov, povedal, že vývojová cesta bola náročná.„Tento koncept je, ako ja hovorím „s maturitou“. Má to hlavu a pätu a má to takú istotu. Keď je to auto, tak je to dobré a spoľahlivé auto, keď je to lietadlo je to dobré lietadlo,“ uviedol.

Portál noviny.sk uvádza, že k investícii Číňanov sa slovenskí vývojári dostali cez víno. „Pijete, pijete, pijete a nakoniec z toho vypadne to, že na Slovensku je zaujímavý projekt. Vy tu máte leteckú školu, všetko vybavené, a tak ich to zaujalo,“ tvrdí Eduard Šebo z United Industries.

Slovenské lietajúce auto. Zdroj: TASR
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie