fbpx

Najznámejšie slovenské sídlisko nezaujímajú eurovoľby. Na biednu účasť poukázal aj prestížny portál

Ilustračná snímka. Zdroj: TASR/František Iván

Obyvatelia najznámejšieho sídliska na Slovensku si myslia, že nemá zmysel voliť, pretože Európska únia vôbec nezmenila ich život. Mimoriadne dôležité voľby do Európskeho parlamentu nás čakajú o dva mesiace.

Bruselský portál Politico sa zameral na jeden z regiónov, ktorý má historicky najmenšiu účasť vo voľbách do EP. Ide o známe slovenské sídlisko Luník IX. Pred piatimi rokmi bola na sídlisku napríklad volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb na úrovni 2,8 percenta, pred desiatimi rokmi dokonca len 1,5 percenta, informuje TASR.

„Pre obyvateľov sídliska sú kľúčové komunálne voľby. Starosta a primátor, ktorých poznajú, to je im blízko, ale čo sa týka prezidentských volieb, tými nie sú takí oslovení,“ poznamenal nedávno predseda okrskovej komisie Rastislav Šanta.

Oddelený od zvyšku mesta

Luník je od zvyšku mesta oddelený, väčšina obyvateľov nevlastní auto. Aby mohli ísť do centra nakúpiť potraviny či vyriešiť administratívu, musia ísť autobusom. Miestni hovoria, že v posledných rokoch sa situácia v štvrti zlepšila. Prispel k tomu podľa nich nový starosta, ktorý pochádza z rómskej komunity, a mimovládne organizácie.

Množstvo odpadkov, ktoré predtým boli pred hlavným bytovým blokom a dosahovali skoro až úroveň okien na prvom poschodí, sa odstránili. Na ich mieste vzniklo detské ihrisko, píše český portál idnes.cz.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie