fbpx

Meta začne na instagrame a facebooku označovať obrázky generované umelou inteligenciou. Chce tak chrániť ľudí pred tzv. deepfakes

Na sieťach koloval v minulosti obrázok pápeža v štýlovom bielom kabátiku. Zdroj: X/Kris Kashtanova

Americká spoločnosť Meta bude od mája označovať zvuky, obrázky a videá generované umelou inteligenciou (AI). Cieľom je svojich používateľov i vlády chrániť pred rizikami tzv. deepfakes. Informovala o tom v piatok viceprezidentka spoločnosti Meta Monika Bickertová, ktorá je v materskej spoločnosti platforiem Facebook, Instagram a Threads zodpovedná za zásady týkajúce sa obsahu, informuje Meta.

Snímky vytvorené pomocou umelej inteligencie (AI) vyvolali na internete zmätok už niekoľkokrát. Ľudia na sociálnych sieťach totiž často nie sú schopní rozlíšiť, či ide o reálne fotky, či falošné snímky. To sa v minulosti potvrdilo napríklad v prípade, keď na sieťach koloval obrázok pápeža v štýlovom bielom kabátiku od Balenciagy alebo keď sa šíril falošný film zo zatýkania bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spoločnosť Meta sa preto rozhodla, že používateľom sociálnych sietí uľahčí orientáciu a obrázky vygenerované pomocou AI označí špeciálnym štítkom, informuje NPR.

Obrázky a zvuky zmanipulované umelou inteligenciou, ktoré inak neporušujú pravidlá sociálnych sietí, sa už nebudú odstraňovať. Namiesto toho – aby sa zbytočne nenarúšala sloboda prejavu – sa budú označovať a zasadzovať do kontextu.

Ako priblížila agentúra AFP, tieto zmeny prichádzajú ako reakcia na kritiku zo strany dozornej rady spoločnosti Meta, ktorá nezávisle posudzuje jej rozhodnutia o moderovaní obsahu.

Dozorná rada vo februári požiadala spoločnosť Meta, aby urýchlene prepracovala svoj prístup k zmanipulovaným médiám vzhľadom na obrovský pokrok v AI a jednoduchosť manipulácie s médiami do vysoko presvedčivých deepfakes.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie