Tento mesiac som sa pozrel na výrobok, ktorý pravdepodobne nenájdete v každej chladničke. Vyhľadávajú ho najmä vegáni a ľudia s alergiou na mliečnu bielkovinu. Ide o 100 % rastlinný produkt, ktorého dostupnosť sa na Slovensku za posledné roky výrazne zlepšila, a dnes ho už nie je problém kúpiť takmer v žiadnych potravinách. Reč je o rastlinných alternatívach jogurtov.
Základná charakteristika
Hneď na úvod je potrebné uviesť, že tieto produkty sa označujú rôznymi spôsobmi, pričom najčastejšie sa používa slovo “dezert”. V prípade, že výrobok neobsahuje jogurtové kultúry, výrobca dokonca nemá inú možnosť. Klasický jogurt, ako ho všetci poznáme, je totiž presne definovaný v legislatíve ako mliečny výrobok.
Všetky tieto rastlinné alternatívy majú spoločných niekoľko charakteristík: základ tvorí rastlinný výťažok, čo býva najčastejšie kokosové mlieko. Na to, aby z neho vznikol vegánsky jogurt, je potrebné túto pomerne riedku hmotu zahustiť, na čo slúži škrob. Okrem týchto dvoch zložiek sa v nich používa aj ochucujúca zložka, sladidlo, a vo väčšine prípadov aj vegánska jogurtová kultúra.
To je vlastne súbor mikroorganizmov, ktoré obohatí výrobok o cenné probiotiká a prebiotiká, ktoré sú pre nás (a najmä náš mikrobióm) veľmi prospešné.
Typy vegánskych jogurtov/dezertov
Na pultoch v našich obchodoch sa vyskytujú výrobky od slovenských aj zahraničných výrobcov. V drvivej väčšine prípadov sa ako základ používa kokosové mlieko, čo je vlastne zmes kokosovej dužiny a šťavy. Okrem toho u nás nájdete aj výrobky so sójovým či makovým základom. Väčšina výrobcov vyrába práve ochutené alternatívy.
Testovanie výrobkov
Testoval som 5 druhov výrobkov: tri z nich mali ako základnú zložku uvedené kokosové mlieko, zvyšné dva mali sójový a makový základ. Pri tomto testovaní nebolo možné nájsť identické príchute, všetky testované výrobky však boli ochutené.
Tak ako pri každom teste, aj tentokrát prebehlo testovanie naslepo, a jednotlivé názvy boli k vzorkám priradené až po testovaní. Každý výrobok som pred testovaním dôkladne pomiešal, a medzi jednotlivými ochutnávkami som chuť v ústach neutralizoval. Nie všetky testované výrobky sú slovenské, sú však bežne dostupné na našich pultoch. Jeden z testovaných výrobkov (č. 2) bol v bio kvalite.
Ako to dopadlo?
(Článok pokračuje na ďalšej strane)