fbpx

Sme v kritickom okamihu, burcuje šéf NATO k pomoci Ukrajine

Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg FOTO TASR/Jaroslav Novák

Spojenci musia zrýchliť pomoc Ukrajine vrátane dodávok zbraní a munície, uviedol šéf NATO Jens Stoltenberg po zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín v Bruseli. Aliancia zároveň pripravuje dlhodobejší plán podpory Kyjeva a chce prevziať väčšiu úlohu pri koordinácii bezpečnostnej pomoci a výcviku ukrajinských síl.

„Toto je kritický okamih… Ukrajincom nedochádza odvaha, dochádza im munícia,“ vyhlásil šéf NATO Jens Stoltenberg po prvom dni rokovania ministrov zahraničia.

Obyvatelia Ukrajiny podľa neho pokračujú obratne a statočne v obrane svojej krajiny a neustále preukazujú, že sú toho schopní. Pripomenul, že Ukrajina získala späť polovicu územia, ktorú Rusko nezákonne pri invázii zabralo, a v Čiernom mori ukrajinské sily zatlačili ruskú flotilu ďaleko do východnej vôd.

Podľa Stoltenberga sa spojenci zhodujú, že je potrebné v kritickej chvíli Ukrajinu podporiť. „Musíme teraz zrýchliť, aby sme zaistili, že naša podpora vydrží,“ vyzval. Vyjadril sa aj k odkladanej sľúbenej pomoci zo strany USA.

Každý deň oneskorenia rozhodnutia má podľa jeho slov dôsledky na bojisku. „Je to jeden z dôvodov, prečo teraz Ukrajinci musia prideľovať muníciu a prečo sa snažia držať krok s Rusmi, ktorí ich dokážu prečíslovať zbraňami a muníciou,“ konštatoval.

Aj v súvislosti s českou iniciatívou na dodávky delostreleckej munície Ukrajine dodal, že spojenci v NATO majú zodpovednosť prijímať rozhodnutia a zabezpečiť, aby Kyjev dostal všetko potrebné zatlačenie ruského útočníka.

„Poskytnutím zlomku našich obranných rozpočtov sme Ukrajincom umožnili zničiť významnú časť ruských bojových schopností bez toho, aby sme ohrozili akéhokoľvek vojaka NATO alebo ktoréhokoľvek amerického vojaka,“ podotkol.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie